Sajnos ma a megszállók kezében vagyunk - mondta Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere, aki a megmaradt lakosság „teljes evakuálására” szólított fel. A kikötővárost a háború kitörése előtt több mint 400 ezren lakták. „Becsléseink szerint ma mintegy 160 ezer ember tartózkodik az ostromlott Mariupolban, ahol lehetetlen élni, mert nincs víz, nincs áram, nincs fűtés."

Ukrán tisztviselők azt állították, hogy az orosz erők megakadályozták a humanitárius konvojokat a város biztonságos megközelítésében, illetve elhagyásában. Egy oroszbarát szeparatista vezető vasárnap azt mondta, hogy naponta mintegy 1700 mariupoli lakost „evakuálnak” a városból és környékéről, de ukrán tisztviselők szerint az oroszok valójában ezreket deportálnak erőszakkal Oroszországba - írja a hvg.hu.

Teljesen ki kell üríteni Mariupolt – mondta Bojcsenko. "A legfontosabb küldetésünk ma az, hogy minden életet megmentsünk. Van remény arra, hogy ez sikerülni fog. Van például 26 autóbusz, amelynek Mariupolba kell mennie evakuálni, de sajnos még nem kaptak engedélyt az indulásra. Hősies sofőrjeink tűz alatt próbálják elérni azokat a helyeket, ahol a mariupoli lakosokat felvehetik, és abban a reményben várakoznak, hogy lesz újra lehetőségük erre. De az Oroszországi Föderáció az első naptól kezdve játszik velünk.”

Az épületek 90 százaléka megrongálódott

Az ukrán tisztviselők által vasárnap közzétett statisztikák komor képet festenek a Mariupolban hetek óta tartó ágyúzás és városi harcok eredményéről. Ezek szerint a város lakóépületeinek 90 százaléka megrongálódott, ebből 60 százalékot közvetlen találat ért, 40 százalék pedig megsemmisült. A város hét kórháza – a város kórházi kapacitásának 90 százaléka – megrongálódott, ebből három megsemmisült. Szintén megrongálódott három szülészeti kórház (egy megsemmisült), hét felsőoktatási intézmény (három megsemmisült), valamint 57 iskola és 70 óvoda, amelyek közül 23, illetve 28 megsemmisült. Számos gyár megrongálódott, és a város kikötője is kárt szenvedett.

A várost a bekerítés előtt 140 000 ember hagyta el, és körülbelül 150 000 embernek sikerült elhagynia a várost a blokád alatt. Az ostrom csúcspontján mintegy 170 000 ember maradt a városban, és ukrán tisztviselők szerint 30 000 embert deportáltak Mariupolból Oroszországba.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.