Miután az orosz vezetés világossá tette, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök távozása után a szeparatizmus veszélyes jeleit látja Ukrajnában, az ország jövőjével kapcsolatos találgatások fő kérdése az lett: milyen szerepet vállal ebben Oroszország - derül ki a CNBC háttéranyagából.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy Ukrajnát nem szabad a Nyugat és Oroszország közti választásra kényszeríteni, miközben a decemberben elfogadott 15 milliárd dolláros orosz támogatás kérdésessé vált. Az USA és az EU viszont még csak latolgatja, milyen anyagi segítséget adhatna az új kijevi vezetésnek.

Moszkva markában

Oroszország és a nyugati hatalmak is arról beszélnek, hogy nem akarják Ukrajna kettészakadását, miután az ország az elmúlt hónapok erőszakos összecsapásai nyomán a polgárháború szélére sodródott. Elemzők szerint azonban Moszkva kezében van a megoldás kulcsa. Oroszország szomszédos Ukrajnával, ha politikai-gazdasági támogatásra van szükség, azt sokkal könnyebben nyújthatja ebből a pozícióból - véli Elizabeth Stephens, a JLT Speciality tanácsadó cég vezetője.

Az orosz vezetésben az elszántság is megvan ehhez, miközben Európa esetén nem látszik ez. Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főmegbízottja csak annyit mondott tegnapi kijevi látogatása után, hogy erős támogatást akar szerezni az országnak. Az IMF eközben jelezte, hogy saját helyzetelemzése alapján alakítja ki álláspontját Ukrajnával kapcsolatban. Eközben az ukrán parlament elhalasztotta a mára ígért kormányalakítást.

Nem megy egy szuszra

Ezt a helyzetet nem lehet megoldani egy szabad választással. Az elmúlt egy-két napban egyre-másra hallhattuk az ukránoktól, hogy ketté akarják osztani az országot. Főként a Krím-félszigeten élő orosz pártiak mennének, ám ez valószínűleg csak egy orosz katonai bevonulás esetén történhetne meg - véli Stephens.

Moszkva nem hiszi, hogy az ukránok össze tudnak hozni egy kormányt, amelynek egyébként sem belső, sem külső támogatása nincs a hatékony cselekvésre - mondja Nicholas Siro, a nevét viselő befektetési cég vezetője. Az ország eközben egy tipikus feltörekvő gazdaság problémáit mutatja: a jegybank teljesen haszontalanul költötte el a devizatartalékok egy részét a hrivnya árfolyamának védelmére, a kormány méretes kettős deficittel - költségvetési és folyó fizetési mérleghiánnyal - küzd.

Ukrajnának pénz kell, éspedig gyorsan, miközben nem várható, hogy felálljon egy hiteles vezetés - ért egyet Spiro az előtte szólóval. Az új kormány tevékenységét simán alááshatják az oroszok, de egy polgárháború nem érdekük, mert az megütné az orosz gazdaságot és megbillentené a rubelt is. Ezt látszik igazolni, hogy az ukrán és a orosz tőzsde lejtőre került, miután a befektetők kezdik elhagyni a térséget.