Az S&P eredetileg azt jelezte, hogy november végéig tervezi meghozni döntését, de a csütörtöki közleményében azt közölte, hogy valószínűleg 2012. február végéig határoz a magyar adósosztályzatra bejelentett felülvizsgálat eredményéről.

Magyarország helyi és külföldi devizában denominált szuverén adósi besorolását továbbra is BBB-/A-3 szinten tartja - áll a hitelminősítő közleményében, amelyben azt is megjegyzi a pénzintézet, hogy a magyar besorolást 2011. november 11-én negatív megfigyelés alá helyezte. Az MNB-re vonatkozó hosszú távú besorolását is BBB- szinten tartja és szintén negatív megfigyelés alatt.

A cég közleményében megjegyzi, hogy a megfigyelés státusa a leminősítés valószínűségét tükrözi abban az esetben, ha a gazdasági növekedési kilátásokat, valamint a költségvetési és külső mérlegteljesítményt rontja a magyar gazdaságpolitikai környezet "gyengébb kiszámíthatósága és hitelessége". Egy IMF/EU-program feltételrendszere - különösen egy olyan programé, amely finanszírozási csomagot is tartalmaz - azonban elháríthatja e gazdaságpolitikai következményeket - áll a Standard & Poor's közleményében.

A hitelminősítő úgy ítéli meg, hogy Magyarországon csökkent a felügyeleti intézmények függetlensége és a befektetői környezet is romlott. Továbbá a pénzintézet szerint a Magyarország adósbesorolása ható lefelé mutató kockázatok is erősödnek a globális és nemzetközi gazdasági környezet gyengülésével.

Az S&P úgy véli, hogy a kivetett ágazati különadók vélhetően elriaszthatják a befektetőket és a munkahelyteremtést is fékezhetik rövid távon. Az ilyen adóemelések korlátozhatják a növekedési kilátásokat, különösen egy olyan környezetben, amikor a bizonytalan globális kilátások emelkednek miatt a kis nyitott magyar gazdaság kockázatai. A végtörlesztés pedig tovább szűkítheti a magyar gazdaság hitel kínálatát is - áll az elemzésben.

Az S&P szerint Magyarország megítélésén javíthat egy multilaterális programban való részvétel. A hitelminősítő megjegyzi, hogy a magyar kormány jelezte, hogy az IMF-fel kötendő megállapodás csak elővigyázatossági egyezség lehet, azaz nem szándékozik az alap pénzéből lehívni. A tárgyalások hamarosan megkezdődhetnek és a magyar kormány szerint februárra be is fejeződhetnek a tárgyalások - jegyzi meg a közlemény.

A hitelminősítő a negatív megfigyelésről szóló döntését még február előtt meghozza, mihelyst több információval rendelkezik a magyar döntéshozatali elképzelésekről és valószínűvé válik egy IMF/EU megállapodás.

"Úgy gondoljuk, mint ahogy ezt az előző program is mutatta, egy IMF/EU megállapodás javíthat a kiszámíthatóságon és a magyar gazdaságpolitikai döntések minőségén" - fogalmaz a közlemény. A hitelminősítő emellett úgy véli, hogy egy megállapodás javíthat Magyarország pénzpiaci forráshoz jutásán és csökkenhetnek a finanszírozási költségek.

Az S&P szerint az EU/IMF tárgyalások főként a magyar fiskális célok elérésére összpontosíthatnak, mindamellett, hogy Magyarország egyébként is elkötelezett e célok mellett - teszik hozzá.

A megállapodás hiányában azonban a hitelminősítő szerint Magyarország magasabb és sokkal volatilisebb finanszírozási költségekkel szembesülhet. Ez pedig az S&P szerint negatív hatással lenne a mérleghelyzetre, aminek hatására növekedhetne a magán- és a közszféra adóssága, visszafogva a gazdasági teljesítményt is, aminek negatív kihatásai lennének Magyarország adósságdinamikájára.