Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala csütörtökön közölte, hogy felfüggesztik az évi 1,3 milliárd dollár értékben importált francia javakra kivetett 25 százalékos vámtarifa alkalmazását - írja az MTI.

Washington júliusban jelentette be, hogy büntetővámot vet ki Franciaországból importált termékekre, mert megítélése szerint a franciák által elfogadott digitális szolgáltatási adó hátrányosan megkülönbözteti az olyan amerikai vállalatokat, mint a Google, a Facebook, az Apple vagy éppen az Amazon. A vonatkozó rendelet e hét szerdáján lépett hatályba, de másnap már fel is függesztették.

Európai vezetők és ipari csoportok üdvözölték a döntést, hangsúlyozva, hogy ezáltal több idő marad az egységes nemzetközi megoldás kidolgozására a digitális adóztatást illetően.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül mintegy 140 ország próbálja meg elfogadni a digitális nagyvállalatok megadóztatásának új szabályait, amelyek célja, hogy a digitális üzleti modellek útján elért nyereség arányos módon adóztathatóvá váljon a jövedelemszerzésben érintett valamennyi országban. A tárgyalások azonban megfeneklettek tavaly nyáron, mert Washington vonakodott aláírni egy nemzetközi megállapodást az elnökválasztás előtt. A résztvevők októberben úgy döntöttek, hogy 2021 közepéig meghosszabbítják az egyeztetéseket.

Franciaország és más, főleg európai országok úgy tekintik a digitális szolgáltatási adót, mint lehetőséget arra, hogy növeljék bevételeiket a nagy technológiai cégek helyi működéséből. Azzal érvelnek, hogy a nagy digitális technológiai cégek - elsősorban is a Google, az Amazon és a Facebook - túl kevés adót fizetnek ott, ahol üzletüket ténylegesen bonyolítják, mivel minimális nemzetközi fizikai infrastruktúrával rendelkeznek és hatalmas profitjukat így a világon szinte bárhová át tudják könyveléssel csoportosítani.

Washington tavaly júniusban vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a tíz országban, köztük Nagy-Britanniában, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Indiában elfogadott digitális adó versenyhátrányba hozza-e az amerikai cégeket vagy sem. A vizsgálat még nem zárult le minden esetben, de ha igen lesz a válasz, az Egyesült Államok új vámokat léptet életbe ellenintézkedésként.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala csütörtökön annyit közölt, a Franciaország elleni fellépés felfüggesztése lehetővé teszi, hogy összehangolt választ adjanak a folyamatban lévő vizsgálatok eredményeként.

A Franciaországban 2019 júliusában elfogadott törvény értelmében 3 százalékos adót vetnek ki azon nagy technológiai vállalatok franciaországi bevételeire, amelyeknek a digitális szolgáltatásokból származó éves forgalma világszinten eléri a legalább 750 millió eurót, és ebből legalább 25 millió euró Franciaországon belül keletkezik. Ez a négy legismertebb amerikai óriásvállalattal (Facebook, Amazon, Apple és a Google anyavállalata, az Alphabet) együtt harminc nagy céget érint, többségük amerikai. E törvény mindaddig érvényben marad, amíg nemzetközi szinten ki nem dolgozzák és életbe nem léptetik a nemzetközi nagyvállalatok igazságos megadóztatását célzó új rendszert.

Franciaország a napokban megerősítette, hogy nemzetközi megállapodás híján a 2020-as év után beszedi a digitális adót, miután a tavaly januárban kötött amerikai-francia "tűzszünet" lejárt. A két ország elnöke, Emmanuel Macron és Donald Trump tavaly januárban abban állapodott meg, hogy Franciaország felfüggeszti egy évre a digitális szolgáltatási adó beszedését, cserébe pedig az Egyesült Államok nem emeli meg a francia importáruk vámtételeit. E "tűzszünettel" elvileg az volt a cél, hogy lökést adjanak az OECD keretein belül folyó nemzetközi tárgyalásoknak.