Az elvi lehetőség emlegetésén túl immáron gyakorlati lépéseket tehet az Európai Parlament (EP) annak érdekében, hogy megfosszák Magyarországot bizonyos uniós jogosítványaitól, ami drámai kiéleződése lenne a Brüsszel és Budapest között kirobbant, sok kérdést érintő vitában - tudósít a Financial Times. Centrista és baloldali politikai csoportok az EP-ben, akik együtt többségben vannak, támogatnák, hogy az uniós alapszerződés 7. cikkelye alapján eljárást indítsanak Orbán Viktor kormánya ellen, amelynek reformsorozata szerintük aláássa az európai értékek érvényesülését Magyarországon.

Ha a tervből valóságos kezdeményezés lesz, akkor ez lesz az első eset 2000 óra - amikor Jörg Haider szélsőjobboldali pártja helyet kapott az osztrák kormánykoalícióban -, hogy az EU nyilvánosan kétségbe vonja az emberi jogok érvényesülését az egyik tagországban.

Nagyon nagy blamázs lehet Orbánnak

Az EP-nek megvan a joga arra, hogy felkérje az tagországok vezetőiből álló Európai Tanácsot egy meghallgatássorozat elindítására, amelynek alapján eldönthetik, hogy sérül-e az alapjogok érvényesítésének lehetősége Magyarországon vagy sem. Bár nem valószínű, hogy egy ilyen eljárásban összejönne a Budapest elmeszeléséhez szükséges egyhangú támogatás, maga a procedúra iszonyatos blamázs lenne Budapestnek.

A 7. cikkely a végső eszköz, de mi ehhez fogunk folyamodni - mondta az FT-nek Claude Moraes, a brit munkásárt EP-képviselője, aki tagja a parlament emberjogi bizottságnak. Ez a testület a jövő héten várhatóan megteszi az első lépést az eljárás megindításában. Az Orbán-kormány olyan messze ment a rossz úton, hogy aligha látszik más lehetőség, mint hogy ezt tegyük - tette hozzá.

A bizottság kifogásai babapiskóták

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásainál szélesebb értelemben vett kifogásokat fogalmazhat meg Orbán kormányfő hatalmának természetével kapcsolatban a 7. cikkely szerinti procedúra, amelynek eredményeként elvehetik Magyarország uniós szavazati jogait. Jó ideje várat már magára a "magyar kérdés" napirendre tűzése - érvel Hugo Brady, az Európai Reformközpont kutatóintézet szakértője, aki kétli, hogy az Európai Tanács - követve az Európai Parlament által kijelölt utat - elítélné az országot.

A 7. cikkelynek az a szerepe, mint az atombombának. Arra jó, hogy elve elrettentsen mindenkit az alapszabályok megszegésétől, de valójában senki sem akarja "bevetni", azaz érvényesíteni az ebben megfogalmazott szankciókat. A tagországok már csak azért is tartózkodnának ettől, mert bárkinek lehet valami vaj a füle mögött, ami miatt vele szemben is érvényesíthető lenne a paragrafus - mondja Brady.

Orbán nem volt elég meggyőző

Az Európai Néppárt ugyan kiállt az Európai Parlament előtt békülékeny hangot megütő Orbán Viktor mellett, ám az EP balközép és liberális képviselőit nem tudta levenni lábukról és a korábban hezitáló szocialisták is ellene fordultak. Utóbbiak azután fogalmazzák meg végső álláspontjukat, hogy konzultáltak a magyar ellenzéki csoportokkal.

Azok a kozmetikai változtatások, amelyeket az Európai Bizottság kér, elégtelenek - mondja Renate Weber román liberális képviselő, az emberjogi bizottság tagja. Nem csupán Magyarországnak, hanem az egész Európai Uniónak meg kell üzennünk, hogy készek vagyunk kiállni az európai értékekért.

A szabály az szabály

Harlem Désir francia szocialista képviselő a gazdaság és a emberi jogok között von párhuzamot. Ha megköveteljük a gazdálkodási szabályok szigorú betartását, akkor ugyanígy kell tennünk az alapértékekkel is. A 7. cikkely szerinti procedúra előkészítése ugyanakkor heteket, sőt hónapokat vehet igénybe.

Így Budapestnek van ideje megelőzni a bajt. A magyar kormány a jövő héten formálisan is az unió emberjogi ügyekben illetékes testületéhez fordul, hogy véleményezze az új alkotmányt. A Council of Europe korábbi állásfoglalása igen kritikus volt, ami tükröződött az Európai Bizottság véleményében is.

Orbán megerősítve érezheti magát

A centrista-balközép kezdeményezés megerősítheti Orbán Viktort abban, hogy jobbközép kormánya ellen voltaképpen a baloldal indított politikai támadást. Ennek hangot is adott sajtótájékoztatóján.

Ez a baloldal politikai offenzívája - mondta. A támadások ugyanazoktól a politikusoktól, újságíróktól és értelmiségiektől indulnak. Ugyanazok az emberek mondják ugyanazt - idézi az FT a magyar miniszterelnököt.