Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden közölte, hogy júliusban zéró volt az infláció havi összevetésben. A megelőző két hónapban 0,2-0,2 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban. A 12 hónapra visszatekintő infláció 0,8 százalék volt. A piac 0,9 százalékot várt.

Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció havi összevetésben 0,1 százalék, év/év alapon 2,2 százalék volt. Az adatsorból kiolvasható, hogy továbbra sincs inflációs nyomás az amerikai gazdaságon. A fogyasztói árak érzékelhető mértékű emelkedése azt jelezné, hogy megugrottak a fogyasztói kiadások, illetve, hogy a bérnövekedés lehetővé tett a vállalatoknak némi áremelést.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által megkülönböztetett figyelemmel kísért másik mutató, a lakossági fogyasztás változása alapján számolt inflációs index (PCE) - amelyet a kereskedelmi minisztérium közöl - ugyanazt a mintázatot követi, mint a fogyasztói árak alakulása: tavaly ősszel nőtt, majd idén stabilizálódott. Júniusban 0,9 százalék volt a PCE éves alapon. A mutató immár négy éve elmarad a Fed által célként kitűzött 2 százaléktól.