A 15 támogatásra javasolt projekt közül 9 a földgáz-hálózatok (6 pedig az villamosenergia szektor) fejlesztését szolgálja. A román földgázszállító kapja a legnagyobb támogatást a 207 millió eurós keretből, ám a szaktárca szerint ez a Transgaz által elvégzendő beruházásoknak így is csak "egy részét fedezi".

A BRUA gázvezeték építése Románia "hozzájárulása" az EU energetikai biztonságának növeléséhez, Közép-Európa gázellátási forrásainak változatosabbá tételéhez - írta a bukaresti szaktárca.

A magyar diplomácia több ízben sürgette Romániát és Horvátországot, hogy gázhálózatukat kapcsolják össze a magyar hálózattal. Tavaly nyáron a Mediafax arról számolt be, hogy a Transgaz megállapodott a magyar földgázszállítóval (FGSZ) egy uniós alapokból finanszírozandó terv megvalósításáról az Arad-Szeged gázvezeték befejezése, a fordított irányú (Magyarország felé történő) gázszállítás infrastruktúrájának kiépítése érdekében. A két ország között épült interkonnektor egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy Románia kapjon földgázt Magyarországtól.

QP | Quality Placement