Az Európai Bizottság a múlt hónapban publikált egy jelentést az Andrej Babis cseh kormányfő által alapított és azóta is irányított Agrofert-birodalomnak juttatott uniós támogatásokról. A jelentés szerint annak ellenére van Babis a cégbirodalom irányítására, hogy a cseh kormányfő a kinevezését követően egy vagyonkezelő alapba helyezte a vagyonát.

Az audit azt állapította meg, hogy Babis megsértette az EU-s összeférhetetlenségi szabályokat azzal, hogy az Agrofert uniós forrásokat kapott, és végülis ő a haszonélvezője az cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.

Babis tagadja az állításokat, arra hivatkozva, hogy vagyonát 2017 elején az összeférhetetlenségi törvény szerint különleges vagyonkezelői alapba helyezte, és azóta nincs semmiféle befolyása annak tevékenységére. Az auditot meg szerinte politikai ellenfelei "manipulálták".

A vita keretében az Európai Bizottság részéről Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos az MTI szerint elmondta: a bizottságot komolyan aggasztják azok az érdekösszefonódások, amelyek a cseh miniszterelnök személyével kapcsolatban kerültek napvilágra. Mint mondta, az uniós költségvetést szigorú szabályok védik, a bizottság alkalmazza minden jogi eszközét annak érdekében, hogy megvédje az adófizetők pénzügyi érdekeit, és megelőzze az esetleges visszaéléseket.

A biztos kifejtette, hogy a cseh hatóságok a bizottsági és tanácsi ajánlások nagy részét átültették a nemzeti ellenőrző rendszerükbe a jövőbeni érdekösszefonódások elkerülése végett. Hozzátette, hogy a bizottság továbbra is várja a cseh hatóságok vizsgálatának eredményeit az ügyben, miközben a testület is tovább folytatja a vizsgálatot "azonban eddig nem derült fény arra, hogy nagy összegek folytak volna el". Közölte azonban, hogy a bizottság felfüggesztette a Regionális és Fejlesztési, illetve a Szociális Alap kifizetéseit Csehország számára. 

Hahn azt is elmondta, hogy van még egy audit folyamatban, ami az agrárkifizetéseket vizsgálja, év emellett folytatódik a párbeszéd Brüsszel és Prága között a korrekciós intézkedésekről és a pénzügyi konzekvenciákról.

Arra is kitért, hogy a következő uniós többéves pénzügyi kerethez és a helyreállítási tervhez kapcsolódó feltételrendszert minden uniós tagállamnak követnie kell. Az Európai Bizottság kizárja azon szereplőket a finanszírozásból, akikkel kapcsolatban felmerült az érdekösszefonódás gyanúja. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket a költségvetési rendelet szabályaihoz fogja mellékleni a bizottság.

Valljanak színt!

Rónai Sándor a DK EP-képviselője a vitához való hozzászólásában az MTI szerint elmondta: "Magyarországon Orbán Viktor, Csehországban Babis, aki a magyar miniszterelnököt másolva építi le a jogállamot és ássa alá Európát." Hangsúlyozta: az EU csak akkor lehet sikeres, ha nemcsak jegyzőkönyvbe foglalja, hanem megelőzi a visszaéléseket, valamint az elkövetőket felelősségre vonja.

Tomás Zdechovsky cseh kereszténydemokrata EP-képviselő, aki 2019-ben részt vett a brüsszeli költségvetés-ellenőrző bizottság csehországi vizsgálódásaiban, és a miniszterelnökkel szembeni felszólalásai miatt őt is és családját is megfenyegették, leszögezte: ha egy miniszterelnök hasznot húz az uniós támogatásokból az nem más, mint összeférhetetlenség.

Monika Hohlmeier, az Európai Néppárt képviselője, az EP Költségvetési Bizottságának elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy Csehországban oligarchák "szipkázzák el" az uniós forrásokat, ellehetetlenítve az adófizetők érdekeit. A képviselő felszólította mind a bizottságot, mind a tagállamokat tömörítő Tanácsot hogy "valljon színt "a Babis-ügyben, mivel mindenki számára nyilvánvalóvá váltak a visszaélések. Megjegyezte, hogy az ügyben nemcsak országon belüli, hanem országok közötti érdekösszefonódások történtek.

Kósa Ádám, a Fidesz uniós parlamenti képviselője szerint az Európai Parlament egy újabb politikai büntetőakcióba kezdett. Írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: a Cseh Köztársaságnak és az unió valamennyi tagállamának be kell tartania az európai uniós források felhasználására vonatkozó szabályokat és a pénzügyi rendeletben foglalt előírásokat. Az Európai Bizottság feladata, hogy egy esetleges szabálytalanság vagy összeférhetetlenség esetén az érintett tagállammal együttműködve a pénzügyi vizsgálatokat lefolytassa, az ajánlásokat, illetve a szükséges korrekciókat megtegye. Véleménye szerint az Európai Parlament beavatkozása mögött egyértelműen látszik a politikai indíték: Magyarország és Lengyelország után most a visegrádi együttműködés újabb országa, Csehország került a politikai támadások célkeresztjébe.

"Mindeközben a tisztelt kollegák azon csodálkoznak, hogy az emberek kiábrándulnak az Európai Unióból, és az egyre népszerűtlenebbé válik. Ugyanakkor inkább állampolgáraink jólétével és a világjárvány okozta válsághelyzetből való kilábalással kellene foglalkozniuk a politikai boszorkányüldözés helyett!" - tette hozzá a fideszes képviselő.

CR-2

"Nincs új a nap alatt, Andrej Babis ellen célzott politikai kilövési kísérlet zajlik" - jelentette ki Szijjártó Péter kérdésre válaszolva az uniós tagországok külgazdaságért és kereskedelmi ügyekért felelős minisztereinek egynapos ülésének szünetében csütörtökön. Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta: azért zajlik egyértelmű, mindenfajta jogi alap nélküli politikai támadás Andrej Babissal szemben, mert a cseh kormányfő "túlságosan hangosan ment szembe" a liberális fősodorral és képviseli nemzete érdekeit. (MTI)

Van összeféthetetlenség

Az Európai Bizottság április végén hozta nyilvánosságra a költségvetés-ellenőrzési bizottság végleges jelentését csehországi vizsgálatairól, amelyben megállapította, hogy Babis politikai és gazdasági szerepvállalása között továbbra is összeférhetetlenség van. A bizottságnak ezenkívül meg kell még vizsgálnia az Európai Néppárt (EPP) beadványát, amelyben az EPP azt követeli, hogy az EU a következő költségvetési időszakban semmiféle támogatást ne szavazzon meg Csehországnak.

Az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén szavaz az üggyel kapcsolatos állásfoglalásról. A vitában felszólaló képviselők szigorúbb intézkedésekre szólítottak fel az uniós kiadások védelme érdekében, különös tekintettel egy ellenőrzési mechanizmus létrehozására az összeférhetetlenség elkerülése végett, valamint olyan szabályok bevezetésére, ami kötelezi a tagállamokat arra, hogy nyilvánosságra hozzák az uniós források végső kedvezményezettjeinek listáját.

Csehországban még vizsgálódnak

Csehországban Pavel Zeman főügyész, aki elrendelte Babis ellen csalás miatt indított nyomozás újraindítását, múlt pénteken (május 14-én) közölte, hogy júniusban lemond az ország igazságügyi miniszterével való konfliktusai miatt. A vizsgálat viszont még mindig folyamatban van.

Az EUobserver szerint az öt cseh ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani Babis kormánya ellen júniusban, még az októberi választások előtt.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.