A kazahsztáni hatóságok lefoglalták a Bajkonur űrközpont teljes vagyonát, amelyet a közép-ázsiai országban az orosz Roszkoszmosz űrügynökség kezel. Erről a kazah média számolt be, amely szerint Asztana az oroszok által használt űrközpontban felhalmozott, mintegy 2 milliárd rubel (mintegy 25 millió euró) értékű, amúgy vitatott követelést kívánja behajtani.

Az oroszok adósságát a Szojuz-5 küldetés után kezdték el pedzegetni, az űrközpont környezetterhelésre hivatkozva.

A kazah sajtó szerint a földi űrinfrastruktúra-üzemeltetési központ igazgatójának megtiltották, hogy elhagyja az országot. Az űrkikötőnek, amely a Roszkoszmosz vállalati struktúrájának ékköve,

megtiltották azt is, hogy a Kazahsztánban található tárgyi eszközöket hazaszállítsa vagy eladja.

A vagyon zár alá vételét az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ bírósága rendelte el. A kazah médiában egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy

az intézkedéseknek lehet-e esetleg köze az ukrajnai inváziót követően Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankciókhoz.

A történet előzménye, hogy 2005-ben Kazahsztán és Oroszország közösen létrehozta a "Baiterek" vállalkozást, amely az űrfejlesztési program közös végrehajtására hivatott. A program előirányozta, hogy mielőbb álljanak át a környezetbarát rakétaüzemanyag használatára, a súlyosan mérgező heptil helyett, amelyet a Proton hordozórakétákban alkalmaznak. Tervbe volt véve egy új indítási helyszín megépítése is, de ez is elmaradt.

A KZ24 információs portál szerint az, hogy Kazahsztán szigorított a környezetvédelmi előírásokon, szoros összefüggésben állhat Bagdat Muszin, Kazahsztán digitális fejlesztési, innovációs és repülőgépipari miniszterének és Jurij Boriszovnak, a Roszkozmosz új vezetőjének vitájával. Az egyik vesszőparipa az, hogy " Kazahsztánfél évet késett a rajtpálya építésével". 

Bagdat Muszin viszont egyszerűen " diplomáciai tévedésnek" nevezte a Roszkoszmosz-vezér bírálatát. A kazah kormánytag hepciáskodása nyilvánvalóan nem független attól, hogy

a kazah nép igencsak díjazza azokat a politikusokat, akik az Oroszországgal szembeni függetlenséget bizonygatják.

Muszin pedig – új generációs politikusként – szívesen játszik ezzel a politikai kártyával. 

Annak ellenére, hogy az űrkutatási együttműködés gazdasági szempontból mindkét ország számára előnyös, a kazah sajtó szerint nem világos, hogy az űrkutatásért is felelős kormánytag miért igyekszik éket verni Tokajev elnök és Vlagyimir Putyin közé. A lap forrásai attól tartanak, hogy miniszter lépései komoly konfliktusokhoz vezethetnek az orosz-kazah kapcsolatokban.