Az Európai Parlament csütörtökön 532 szavazattal, 22 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadta az eurózónán belül és kívül élő, banki utalást kezdeményező felhasználók közötti különbséget felszámoló szabályokat.

Az eurózónán belül élő fogyasztók az egységes eurófizetési térség (SEPA) előnyeit élvezik (azaz egységes feltételek mellett utalhatnak pénzt attól függetlenül, hogy hazai vagy eurózónán belüli tranzakcióról van szó), az eurózónán kívüli uniós polgárok viszont továbbra is magas díjat kénytelenek fizetni, ha eurót szeretnének utalni egy másik tagállamba.

Az eurózónán kívüli tagállamokban 100 euró külföldre történő átutalásakor átlagosan az alábbi díjakat számítják:

Ország2012 (euró)2017 (euró)
Bulgária18,6819, 98
Horvátországn.a.8,23
Csehország9,508,71
Dánia2,172,69
Magyarország15,325,93
Lengyelország2,731,54
Románia12,5811,19
Svédország00
Egyesült Királyság15,639,26
Forrás: Európai Bizottság hatástanulmány

Az adatokból az látszik, hogy a díjakban nem történt jelentős csökkenés 2012 és 2017 között, amely alól Magyarország és Lengyelország a kivétel, bár a felszámított díjak még ebben a két országban is jelentősen meghaladják az eurózónán belüli sarcokat.

Egy évük van a bankoknak

Az EU-n belül külföldre tartó euróátutalások után felszámolt banki díjnak egy éven belül meg kell egyeznie a belföldi, hazai pénznemben történő utalás utáni díjjal (az úgynevezett "egységes díjak" szabály). Ha a tagállamok szükségesnek látják, akkor kötelezhetik a bankokat, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák az EU-n belül másik országba irányuló utalásokra és az adott országon belül euróban történő utalásra is.

Átlátható átváltási díjak

Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen a bankok által önkényesen megállapított, magas átváltási díjat fizetniük. Az ügyfelet ezentúl minden tranzakció alkalmával tájékoztatnia kell a banknak arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében.

Az átváltási díjak követhetőbbé tétele érdekében az eladási helyen végzett tranzakció, és a bankautomatás pénzfelvétel alkalmával ugyanazon az alapon számítják majd az átváltási díjat (ECB referencia-kamatláb plusz x százalék, a felárráta legfelső értékét a bankok határozzák meg).

A fogyasztók elektronikus úton: sms-ben, emailben vagy a bank webes felületén értesülnek majd az átváltás várható költségéről. Az értesítésekért nem számítható fel díj.

Banki átutalás esetén a bankoknak az utalás előtt kötelező lesz közölniük az átváltás várható díjának összegét.

Az eurózónán kívül élő 150 millió európai és az ugyanott működő hatmillió vállalat eddig sokkal többet fizetett az euróátutalásokért, mint az eurózónában élő társaik - mutatott rá Eva Maydell bolgár néppárti képviselő, aki szerint ennek most vége, és minden európai jelentősen kevesebbet fizet majd, ami összesen évente egymilliárd euró megtakarítást jelent. A képviselő úgy látja, hogy a roaming-díjak eltörlése után ez egy újabb kis forradalom az unióban.