Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke várhatóan felveti a transzatlanti szabadkereskedelmi övezettel (TTIP) kapcsolatos amerikai aggályokat is az Angela Merkel német kancellárral folytatott rendkívüli csúcsértekezleten - jelentette a Financial Times (FT). Merkel azért utazott Washingtonba, hogy megszerezze az USA támogatását az Ukrajnával kapcsolatos európai béketervhez.

A kereskedelmi tárgyalásoknak elvileg fel kellett volna gyorsulniuk azt követően, hogy novemberben átvette hivatalát Cecilia Malstrom, az új Európai Bizottság kereskedelmi biztosa. Amerikai tisztviselők azonban azt mondták az FT-nek, hogy Washington elégedetlen a tárgyalások múlt heti fordulóján elért eredményekkel - ez volt az újraindult egyeztetések első megbeszélése. Az USA képviselői ennek hangot ad a következő hetekben az európai fővárosokban.

Szakértők szerint a TTIP megdobhatná az amerikai és az európai GDP-t is, ugyanakkor mindkét oldalon erősítené a versenyt a hazai és a külföldi vállalkozások között. Az utóbbi nem kevés aggodalmat kelt az érintettek körében.

Mondjanak már valamit!

Az USA az elmúlt hónapokban arra próbálta rávenni az EU-t, hogy álljon elő új ajánlattal a vámmentesen forgalmazható termékek számára vonatkozóan, mert erről könnyebben meglehetne állapodni, mint a bonyolult szabályozási kérdésekről. Az amerikai fél tavaly azt ajánlotta, hogy töröljék el a transzatlanti kereskedelemben megforduló termékek 88 százalékának vámját. Ez jóval szerényebb az EU 96 százalékos javaslatánál. Azóta a USA tárgyalói igyekszenek közelíteni a két számot, viszont hiányolják a hasonló erőfeszítés uniós partnereiktől.

A szolgáltatások liberalizálásával kapcsolatban más baja van az amerikaiaknak. Itt az idegesíti őket, hogy az EU nem hajlandó olyan ajánlatot tenni az Egyesült Államoknak, amilyet Kanadának tett nemrégiben a másik észak-amerikai országgal folytatott kereskedelmi tárgyalásain.

Az ügyet nem azért vetik fel Merkelnek, mert kételkednének a TTIP melletti elkötelezettsége mellett - hangsúlyozzák az FT forrásai. Washingtonnak az EU-s tisztviselőkel és az Európai Bizottsággal van bajuk. Úgy látják, hogy a brüsszeli hivatalnokok fékezik a folyamatot, szemben menve az európai vezetőkkel, akik gyors előrehaladást akarnak.

Take it easy, men!

Két uniós tisztviselő szerint viszont az amerikaiak túllihegik a dolgot, szerintük az új vámtarifákról és a szolgáltatásokról júliusban cserélhetnek ismét ajánlatokat a felek. Emellett kiemelik, hogy a pénzügyi szolgáltatások szabályozásában sikerült előrelépni, annak ellenére, hogy az amerikai fél érzékenyen kezeli ezt a területet, mert attól tart, hogy az Atlanti-óceán két felét elválasztó korlátok lebontása ezen a téren felvizezné az amerikai Dodd-Franck-törvényt, amellyel a 2008-2009-es válság után szigorították meg az amerikai pénzügyi szektor szabályozását.

Van azonban olyasmi is, ami az európaiakat az aggasztja, nevezetesen az, hogy az Obama-adminisztráció talán jobban érdekelt a 12 ázsiai országot átszövő csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet (TPP) létrehozásában, mint a TTIP-ben. Joe Biden, az USA elelnöke erre reflektált, amikor egy müncheni biztonsági konferencián leszögezte: a TTIP nem a TPP mostohatestvére.