A Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja videokapcsolaton keresztül elmondta: országában demokratikus forradalom zajlik, amelynek célja, hogy tisztességes, szabad választásra kerüljön sor és a polgárok addig fognak tiltakozni, amíg ezt el nem érik.

A megmozdulás sem nem oroszellenes, sem nem oroszbarát. Az Európai Unióval kapcsolatban is semleges álláspontot képvisel és geopolitikai manőverről sincs szó. Egyszerűen csak szabadon szeretnénk dönteni az országunk jövőjéről - fogalmazott a politikus az MTI beszámolója szerint.

Nemzetközi szervezetek bevonásával hajlandóak vagyunk tárgyalni a fehérorosz hatóságokkal, és a politikai megfélemlítés hatására sem hátrálunk meg - mondta az elnökválasztás ellenzéki jelöltje.

Fehéroroszország terv szerint törleszti adósságát

Fehérorország az államadóssága egy részét már az év elején újrafinanszírozták és még folyamatban vannak hasonló ügyletek, többek között orosz bankokkal, így biztosra vehető, hogy az idén esedékes adósságot rendezi Minszk - mondta Juri Szeliversztov pénzügyminiszter a Belta állami hírügynökségnek.

Az országnak idén 3,6 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, amiből 2 milliárd dollárt már vissza is fizetett.

Ugyancsak kedden a fehérorosz központi bank igazgatótanácsának egyik tagja, Dmitri Murin azt mondta, hogy a jegybank nem tervez tőkeellenőrzést bevezetni a fehérorosz rubel árfolyamgyengülésének a megállítása céljából - írta az MTI.

Az elnökválasztások után bizonytalanná vált belpolitikai helyzet hatására erőteljesen gyengült a fehérorosz rubel árfolyama az euróhoz képest. Idén eddig csaknem 30 százalékot, csak kedden délelőtt 1,5 százalékot veszített jegyzéséből az euróval szemben a fehérorosz rubel.

Az ország arany- és devizatartaléka 8,857 milliárd dollár volt augusztus elején, ami valószínűleg csökkent a fehérorosz rubel támogatását célzó intervenciók hatására - nyilatkozta az illetékes a Reuters hírügynökségnek.

Dmitri Murin nem lát okot arra, hogy most kamatot emeljen a jegybank, de nem zárta ki annak a valószínűségét, hogy erre egy későbbi időpontban sor kerülhet. A jegybanki alapkamat jelenleg 7,75 százalék, a következő kamatdöntő ülését októberben tartja a monetáris bizottság.