A világ olajpiacai egyszerűen belefulladnak az eladhatatlan olajtengerbe, ami a jelenleginél is lejjebb szoríthatja a fekete arany árát - idézte a Bloomberg az OECD ágazati tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) jelentését. Az IEA szakértői a kínai gazdaság kihűlését látva csökkentették a világ olajkeresletére vonatkozó előrejelzésüket.

Az OPEC-en kívüli termelők ugyan mérsékelni fogják exportjukat 2016-ban, ám az újra piacra lépő Irán, a kartell tagja, ki fogja pótolni ezt a hiányt. Mindezek eredményeként átlagosan napi 1,5 millió hordóval több olaj kerül a piacra, mint amennyit a vásárlók igényelnek.

Jönnek a perzsák

A fekete arany ára 12 éves mélypontra esett a hét elején azzal, hogy a londoni Brentért a hétfői kereskedés egyik szakaszában alig több, mint 28 dollárt kellett adni - kedden délelőtt valamivel 29 dollár/hordó felett állt a jegyzés -, miután Irán megszabadult az olajkivitelét is korlátozó nemzetközi szankcióktól.

Emellett Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajtermelője a hét végén megerősítette, hogy nem változtat azon a stratégiáján, amely szerint piaci részesedése megőrzése érdekében az alacsony ár ellenére sem mérsékli kivitelét.

Az egyik le, a másik fel

Miután az iraki olajbányászat bővülése kifullad, idén Irán lehet az egyetlen olyan OPEC-tagállam, amely növelni exportját. Az IEA becslése szerint a perzsa ország az első negyedév végén napi 300 ezer hordó olajat vihet a világpiacra, amit az év közepére 600 ezerre növelhet. Tavaly decemberben napi 2,91 millió hordó olajat bányásztak Iránban, ami három és fél éves rekord.

A perzsa ország kivitele éppen pótolja az OPEC-en kívüli olajtermelők kieső exportját. Az utóbbi országok 1992 óta nem értékesítettek olyan kevés olajat, mint amennyit az IEA várakozása szerint 2016-ban el fognak eladni.

Gyengülő olajszomj

Az OPEC-országok napi 32,28 millió hordó olajat hoztak felszínre decemberben, ami 600 ezerrel több annál a 31,7 milliónál, amellyel teljesíthetik 2016-os tervüket.

Eközben az olajkereslet az enyhe tél miatt egyéves mélypontra süllyedt 2015 utolsó negyedévében. A fogyasztás növekedése idén napi 1,2 millió hordóra csökkenhet a tavalyi 1,7 milliós pluszról. Ezzel az átlagos felhasználás naponta 95,7 millió hordó lehet.

Túlcsorduló raktárkészletek

Mindezek eredőjeként a felhalmozott olajkészletek 285 millió hordóval bővülhetnek 2016-ban, miután tavaly elérték az egymilliárd hordót. Miután a szárazföldi tárolókapacitások egyre szűkösebbé válnak, nyereségessé válhat, ha lehorgonyzott olajtankerekben raktározzák a fekete aranyat. Irán az elmúlt években jelentős mennyiséget tett félre ily módon abban bízva, hogy ha feloldják a szankciókat, akkor eladhatja ezt a készletet.