Az orosz hadsereg benyomult az egyik legfontosabb, egyben a második legnagyobb ukrán városba, Harkivba - írja a BBC. 

Az orosz hadsereg úgynevezett könnyű katonai járművekkel hatoltak be - mondta Oleh Szinyehubob, a megye kormányzója. Az ukrán politikus a Telegram üzenetküldő portálon az MTI szerint arra kérte a lakosságot, hogy ne menjenek ki az utcákra, maradjanak az óvóhelyeken.

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója a Twitteren hozzátette, hogy az orosz különleges erők katonáinak egy csoportja hatolt be Harkivba és jelenleg heves harcok zajlanak a város utcáin a behatolók és az ukrán fegyveres erők között. Utóbbiak szavai szerint egy páncélost már megsemmisítettek.  

A Telex a harkivi ostromról többek között azt írta, hogy a városban egy gázvezetéket, olajtározót robbantottak fel az oroszok, az ukrán kormányzat arra figyelmeztet, hogy a robbanás környezeti katasztrófát okozhat, és azt tanácsolja az embereknek, hogy az ablakaikat nedves textillel vagy gézzel fedjék el. A CNN szerint a városban meghalt egy civil nő, amikor egy kilencemeletes lakóházat talált el lövedék.

A város nagyon közel, mindössze 30-40 kilométerre van az orosz–ukrán határtól, és Putyin számára stratégiailag fontos településről van szó, az orosz elnök pár nappal ezelőtt is beszélt arról, hogy onnan pár perc alatt elérhetnék a NATO-rakéták Oroszországot, ha ilyen rakétatelepítésre bármikor is sor került volna a katonai szövetség részéről.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.