A büdzsét 255 honatya támogatta, 95-en szavaztak ellene. Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés mellett GDP-arányosan 2,97 százalékos államháztartási hiánnyal, valamint 3,1 százalékos éves inflációval számoltak. Az euró átlagárfolyamát 2018-ra 4,55 lejben valószínűsítették.

A kiadások legnagyobb részét, a bruttó hazai termék (GDP) 10,9 százalékát a szociális juttatások teszik ki, amelyek elérik a 98,6 milliárd lejt (21,4 milliárd euró). A költségvetésben az összkiadásokat 314,5 milliárd lejre (68,3 milliárd euró) tervezték.

A bérköltségek a GDP 8,9 százalékát teszik ki. A kormány 38,5 milliárd lejt (8,36 milliárd euró) - a GDP 4,2 százalékát - tervezi közberuházásokra fordítani. A katonai kiadások a jövő évben is elérik a GDP 2 százalékát.

Ionut Misa pénzügyminiszter korábban közölte, hogy a költségvetés tartalmazza a jövő évi bér- és nyugdíjemeléseket. A közszféra számára a költségvetésben előirányzott béralap 17 százalékkal nagyobb az ideihez mérten. Romániában júliustól 10 százalékkal fognak nőni a nyugdíjak a tervek szerint.

A költségvetési törvény hatályba lépéséhez még Klaus Iohannis elnök aláírása szükséges. Az államfő szerdán azt mondta a büdzséről, hogy annak "bizonyos részei vitathatóak", de nem kívánt részletesebben állást foglalni - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.