A svájci Neslé bejelentette, hogy fel akarja deríteni a mesterséges hús előállításának alternatív technológiáit – adta hírül a Bloomberg. A vállalat olyan alternatív élelmiszereken dolgozik, amelyek kombinálhatják a mesterséges hús előállítását a természetes növényi alapú összetevőkkel. Vizsgálják a tudományos trendeket és az innovatív módszereket ezen a téren, azzal a felkiáltással, hogy az új technológiák az állattenyésztés óriási terület- és erőforrásigényének visszaszorításával óriási eredményeket hozhatnak a környezetvédelem terén.

A Nestlé Research kutatói az izraeli Future Meat Technológies szakértőivel dogoznak együtt. Ez a vállalat nem egyszerűen az új lehetőségeket keresi a hús mesterséges előállítására állati sejtek és fehérjék alapján, hanem a költségek leszorításán is dolgozik. Jelenleg 100 gramm mesterséges csirkehúst négy dollárért tudnak előállítani, amit 2022 végére ennek a felére akarnak leszorítani. Szintén a jövő évre tervezik, hogy termékeiket vezetik az amerikai piacra.

A Nestlétől nem idegen hogy növényi alapú alternatív termékeket kínáljon, például ezek közé tartozik a borsóalapú tej, amit Európában értékesítenek. Hasonló terveket szövögetnek más nagyvállalatok is, köztük húsipari cégek. Az amerikai AT Kearney tanácsadó cég azt állítja, hogy a mesterséges hús előállítása tönkre fogja tenni a világ sok millió dolláros jelenlegi húsiparát. A következő tíz évben az újfajta gyártás elviheti a világ húsellátásának harmadát, és az évi több mint 40 százalékos bővülésnek köszönhetően 2040-re teljesen kiszoríthatja az állati hús értékesítését.