Belgium Flandria tartományában – az állatjólétre hivatkozva – 2023 végére betiltják a libáknak és a kacsáknak a liba- és kacsamáj termelés alapját képező tömését, bár a termék egyes nyugat-európai országokban különösen kedvelt csemegének számít.

A Benelux államok és Franciaország fogyasztói számára a libamáj szinte nem hiányozhat a karácsonyi és ünnepi családi asztalról – írta meg az euractiv.com.

A régió utolsó üzeme meg sem várta az év végét, már januárban bezárt. Ben Weyts flamand állatjóléti miniszter azt mondta: 

Ez a tevékenység a továbbiakban nem kívánatos Flandriában, de kompenzációt biztosítottunk. Így a cég méltó módon állíthatja le a tevékenységét

Ennek értelmében a flamand cég továbbra is forgalmazhat libamájat, de ezt Franciaországból vagy Belgium másik régiójából – Vallóniából – kell beszereznie.

Vallóniában a kényszeretetést még mindig körülbelül tíz termelő alkalmazza: ők Belgium fogyasztásának 5 százalékát, az EU termelésének 0,1 százalékát adják.

Az utóbbi időben azonban, az állatjólét fokozott előtérbe állításával több országban, illetve körzetben a termelés betiltását szorgalmazzák.

Azonban több európai ország (köztük Franciaország, Bulgária és Magyarország) továbbra is termeli ezt az ínyenc terméket.

A nyugat-európai fogyasztók képviselői közben élesen tiltakoznak a termelési kapacitások beszűkülése ellen, mivel szerintük ezzel az európai örökség is szegényebb lesz. A belga termelők nem is értik az "ellenük intézett támadást", amikor mindenkinek példát mutatnak az állatjólét terén – mondják.