Németország a legkedveltebb európai célpont a jól képzett, fiatal külföldiek szemében, míg a globális célpontokat tekintve a legtöbb tanulni vágyó Kanadába, az Amerikai Egyesült Államokba és Ausztráliába utazik.

A Boston Consulting Group (BCG) felmérése szerint, az alapdiplomával rendelkezők körében Németország a megközelíthetősége miatt csábító és nem mellesleg az ország befogadó, ezért a letelepedés megoldása sem jelent túl nagy kihívást. Németország tavaly például már 40 ezer olyan - Európai Unión kívüli- országból érkezőt fogadott be, akinek már van egy alapdiplomája vagy tanulmányait Németországban kívánja elkezdeni.

A Süddeutsche Zeitung szerint viszont a legnagyobb problémát még mindig a nyelvtudás jelenti, mivel a legtöbben angolul, vagy csak saját nyelvükön beszélnek. Mivel a nyelvtudás megszerzése időbe telik, ezért sokszor csúszik a tanulmányok és ezzel együtt a németországi munkaviszony elkezdése is.

A német szövetségi kormány egy korábbi migrációs jelentéséből kiderült: 2016 és 2018 között 295 ezer némettel több emigrált Németországból, mint ahányan hazatértek. A 24.hu által szemlézett jelentés szerint az, hogy több német hagyja el az országot, mint ahány állampolgár visszaérkezik, egy 1993 óta tartó tendencia, de 2004-ig összességében pozitív volt a mérleg a világ más országaiból betelepülő németeknek köszönhetően.