A legfrissebb adatok szerint Lengyelország az első helyen áll az EU-ban a közösségen kívüli bevándorlók befogadásában - adta hírül a gazeta.pl. Tavaly az egész EU-ban körülbelül 3,1 millió tartózkodási engedélyt adtak unión kívülieknek főként munkavállalási vagy tanulási célból. Az Eurostat adatai szerint közülük a legtöbbet, 683 ezret Lengyelország bocsátotta ki. Így az összes befogadott 22 százaléka esik az országra.

Az adat még Németország számát is meghaladja mintegy 150 ezerrel. Nagy-Britannia 517 ezret, Franciaország 250 ezret, Spanyolország 231 ezret, Olaszország 187 ezret, Svédország csupán 130 ezret fogadott be.

Andrzej Kubisiak munkaerő piaci szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ez a legális migráció. Az Eurostat Lengyelország esetében a munkavállalási engedélyeket is figyelembe vette a tartózkodási engedélyek mellet, amelyek 180 napot engedélyeznek az országban tartózkodásra munkavállalás nélkül is.

A Lengyelországba érkezők a túlnyomó többsége, 597 ezer bevándorló munkát keres. Ez egyben azt is jelenti, hogy az EU-ba érkező vendégmunkások 60 százaléka Lengyelországban talál munkát. Nagy-Britanniában adták ki a legtöbb tartózkodási engedélyt tanulás céljára, Németországban elsősorban a menekültstátusokról és más humanitárius okokból adott tartózkodási engedélyekről van szó.

A legtöbb tartózkodási engedélyt az EU-ban ukránok kapták, 662 ezret, ennek 88 százaléka Lengyelországot érintette. A második helyen a szírek, a harmadikon meglepő módon a kínaiak vannak, aki csaknem felét a britek fogadták be.

A fotó forrása: Pixabay