A világszintű társasági adó bevezetése, amit az OECD keretein belül az USA kezdeményezett, alapvetően megváltoztatja hazánk helyzetét a befektetésekért folytatott versenyben - írja a Világgazdaság idézve Czoboly Gergelyt, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőjét. Részben a Magyarországon jelen lévő vállalatok költségeit növelheti, részben visszafoghatja új befektetések megvalósulását. Ugyanakkor a beruházásokért folytatott küzdelemben a versenytársak helyzete ugyancsak romlani fog, ami tompíthatja a magyar gazdaságra gyakorolt negatív hatásokat.

Magyarországot erőteljesen érintené egy esetleges adóemelés, mivel a 9 százalékos magyar társasági adó a legalacsonyabb az unióban, de világszinten is az egyik legkisebbnek számít. Ugyanakkor a magas adó megkerülhető, mert a kormányok megtalálhatják a módját, hogy hogyan adjanak adókedvezményeket.

Az alacsony adókkal való versenyzés hosszabb távon káros, mivel jelentős forrásokat von el a költségvetésből – mondta a napilapnak Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora. A közgazdász úgy látja, magasabb adókkal is lehet egy ország versenyképes, feltéve, hogy nem olcsósággal, hanem jó infrastruktúrával, nagy hatékonysággal és magasan képzett emberekkel, azaz tudással versenyez.