A kanadai Thunder Bay városában született Barbara Reynolds két évtizeden át élt és dolgozott az Egyesült Királyságban, amikor is annak rendje és módja szerint fizette munkabére után nyugdíjbiztosítási járulékát a brit költségvetésbe. Ezután visszatért fagyos szülőföldjére, és még egy egyszeri utalással megfejelte nyugdíjbefizetéseit.

Joggal felételezte, hogy ennek alapján jogosulttá vált havonta egy kerek összegre a szigetország nyugdíjfolyósító intézetétől. Majdnem igaza lett - derül ki a CBC kanadai részlegének cikkéből. Az idei év augusztusa ugyanis igen kellemetlen és váratlan meglepetést tartogatott neki: egyik hónapról a másikra leállították brit nyugdíjának folyósítását. Az indok, amelyet a tájékoztatásra sokat adó hivatal prezentált, némileg meglepő volt: nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy életben van.

Aki nem él, az nem jogosult

Reynolds elárulta a CBC riporterének, hogy dobott egy hátast, amikor elolvasta a brit Department of Works and Pensions (DWP) levelét, amelyből kiderült, hogy mivel a hivatal nem kapta vissza a levében feladott életben levési igazolást, nyugdíjának folyósítását felfüggesztették. A papírt állítólag még márciusban küldték el a címére, ám a nyugdíjas állítja, hogy nem kapta meg.

Az idős hölgy hirtelen azt sem tudta, hogy mihez kezdjen, ugyanis halifaxi lakásának bérleti díja igen magas, s bár van egy kicsi megtakarítása, rövid időn belül az utcára kerülhetett volna, ha nem kapta volna meg a járandóságát.

Amikor kiderült az ügy, a DWP először a kanadai postára mutogatott, ám az észak-amerikai országban élő brit nyugdíjasok érdekvédelmi szervezte arról számolt be, hogy több ezer tagjuk hasonló bánásmódban részesült, miután a DWP nyilvántartásában nem jelent meg az igazolás, miszerint élnek. Több ezer levelet egy feladótól csak nem veszít el a posta.

Hepiend

Szerencsére a történet nem végződött tragikusan. Miután Reynolds több levelet is váltott a DWP-vel, valamint telefonon is igyekezett jelezni, hogy él, mármint valóban ő beszél a vonal másik végén, nem egy csaló, a hivatal tudomásul vette az örvendetes tényt, és visszaállította nyugdíjfizetését.

Másoknak meghosszabbították a határidőt, amit életben levésük bizonyítására adtak, megint mások továbbra is halottnak minősülnek a hivatal szemében, és nem kapnak semmit. Talán komolyan vették, ami az egyik levélen szerepelt. E szerint "nincs helye fellebbezésnek" a DWP nyugdíjmegvonó döntése ellen.

Időben kellett volna mindenkinek eldönteni, hogy él-e még vagy sem.