Az Európai Tanács volt elnöke azt mondta: "Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak" - idézi a portál a politikust.

A háromtagú "bölcsek tanácsát" az EPP márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek. A belga Herman van Rompuy mellett Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus a tanács tagja.

Orbán Viktor szerint a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított még egyetlen eljárást sem az országgal szemben az Európai Bíróság. Arról is írt, hogy a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, de a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról nem tett említést.

Orbán szerint a szólás-, és véleményszabadság hazai helyzete miatt sem kell aggódni: megemlíti a kormányközeli sajtótermékek százait tömörítő KESMÁ-t, de hangsúlyozza, hogy a legfontosabb közéleti médiumok - az RTL Klub Híradó, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava - kormánykritikusok.

Mivel Magyarországon 60 ezer civil szervezet működik, ezért a kormányfő szerint azt sem lehet állítani, hogy el lennének nyomva, a CEU pedig önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta, különösen a kormány nem. Orbán Viktor végül "teljes nonszensznek" nevezi a azt az állítást, hogy a Fidesz ne lenne elég elkötelezett az európai értékek iránt, és emiatt nincsenek uniós zászlók egyes közintézményeken.