Lengyelország a következő tíz év során, sőt talán rövidebb idő alatt is több mint 100 milliárd dollárt fog befektetni infrastrukturális beruházásokra - közölte Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes egy lengyel-kínai gazdasági fórumon az onet.pl tudósítása szerint. Ez az összeg megközelíti Magyarország teljes egyéves GDP-jét.

Főleg a folyók hajózhatóságának javítását, autósztrádák, vasútvonalak építését, a központi légikikötő fejlesztését és energetikai beruházásokat terveznek. A politikus hatalmas lehetőséget lát a lengyel és a kínai cégek együttműködésére, illetve a két ország közti távolság csökkentésére.

Morawiecki nemrégiben jelentette be, hogy még az idén - lehet, hogy már nyáron vagy ősszel - megszülethet a döntés több infrastrukturális és kommunikációs központ helyéről. Ezek költségeiről annyit árult el, hogy minimum 20-22 milliárd, maximum 30 milliárd zlotyval számolnak (1500-3000 ezer milliárd forint, a Paks 2. beruházás nagyságrendje). A kivitelezésben a hazaik mellett amerikai, európai és kínai partnerekre is számítanak.

A pekingi kormány selyemúttervére utalva - amely Közép-Ázsián és Kelet-Európán át kötheti össze Kínát legfontosabb európai piacaival - megpendítette a borostyánút lehetőségét. (Lengyelországban jelentős borostyán lelőhelyek vannak.) Ez észak-déli irányban kötné össze Európa északi részeit Észak-Afrikával, áthaladva a kettő közti térségen.

Kép forrása: Pixabay