Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák Gazdasági és Korrupciós Bűncselekményeket Vizsgáló Ügyészségi Hivatal (WKStA) vizsgálatot indított Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen azzal a gyanúval, hogy „hamis állításokat” tett egy parlamenti bizottsági meghallgatáson – írja a Financial Times. Az ügyet maga Kurz jelentette be a kormányülés előtt, hozzátéve, hogy érintett a kabinetfőnöke, Bernhard Bonelli is. A WKStA nem kommentálta a bejelentést. A kancellár megjegyezte, hogy akkor sem mondana, le, ha vizsgálat kiderítené, hogy hazudott, mert valójában legfeljebb csak füllentett egy kicsit.

A parlamenti vizsgálóbizottság még az Ibiza-gate néven emlegetett botrányt vizsgálja, amely Kurz előző kormányának két évvel ezelőtti bukásához vezetett. A kormánykoalícióban részt vevő osztrák Szabadságpárt akkori vezetője, Heinz-Christian Strache, aki miniszterelnök-helyettes volt, kénytelen volt lemondani, miután nyilvánosságra került egy titokban készült videó arról, hogy tárgyal egy magát orosz milliárdosnak kiadó nővel, akinek kormányzati kedvezményeket ígért cserébe azért, hogy a pénzével segítse pártja médiabefolyásának növelését.

A bizottság vizsgálódásai azonban nem álltak meg itt, hanem kiterjedtek számos további ügyre, amelyek vesztegetési botrányokként és hatalommal való visszaélési ügyekként kerültek be a sajtóba, és borzolták az osztrák közvélemény idegeit az elmúlt hónapokban. Kurz ellen az a vád, hogy hazudott politikai szövetségese, Thomas Schmid kinevezéséről az osztrák állami befektetési alap (ÖBAG) élére. Ő és Bonelli azt mondta a bizottságnak, hogy nem vettek részt közvetlenül ebben a kinevezésben, ám az ügyészek kezébe került szöveges üzenetekből azt derült ki, hogy nagyon is benne voltak.

Aki hazudik egy különleges parlamenti vizsgálóbizottság előtt tett meghallgatásán, az az osztrák törvények szerint hároméves börtönbüntetéssel sújtható. A kancellár környezete szerint a WKStA tisztán politikai eljárást folytat Kurz ellen. Maga a kancellár is kifogásolta a szervezet működését, amikor februárban elrendelte Gernot Blümel pénzügyminiszter lakásának házkutatását. Blümel szintén Kurz szövetségese. A kormány ezt követően bejelentette, hogy olyan alkotmányos változtatásokat akar kezdeményezni, amelyek a feloszlatnák WKStA-t, és egy az igazságügyi minisztériumtól független szövetségi ügyésszel helyettesítenék.