Erdem Bascit, a török központi bank kormányzóját egy ankarai bírósági ügyész, Serif Aydin perelte be, az ellene felhozott vád pedig a jegybank hibás kamatpolitikája eredményeként a török állampolgároknak okozott súlyos anyagi kár - jelentette a Haber 7 helyi hírcsatorna, amelyet az azerbajdzsáni Trend.az idézett.

Aydin szerint az eljárás lefolytatása esetén a török jegybankár akár két év börtönt is kaphat.

A Trend.az megjegyzi, hogy február 10-én a török miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan (képünkön) Bascit kritizálta, mondván, ha a jegybank vezetője nem tud megbírkózni a feladataival, akkor felelősségre vonható.

Annak ellenére, hogy a kormány többször követelte, hogy a jegybank csökkentse az irányadó rátáját, az intézmény máig nem tett eleget a kérésnek - fogalmazott Erdogan, aki azt is hozzátette, hogy az infláció az, ami a magas alapkamatnak köszönhető, és nem fordítva.

Mindezek ellenére a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, Ali Babacan úgy vélekedett, a jegybank helyes monetáris politikát folytat.

A török jegybank január 20-án csökkentette az irányadó kamatát 0,5 százalékponttal 7,75 százalékra, míg a másik két rátát - a betéti kamatrátát, illetve az egynapos kamatot - 7,5 illetve 11,25 százalékon hagyta. Basci korábbak arról beszélt, hogy a jegybank előrejelzései szerint 2015-ben 5,2, 2016-ban pedig 5 százalék lehet az infláció. 2014-ben a pénzromlás üteme 8,31 százalék volt.

A jegybankelnök azt is kijelentette: a jegybank minden lehetséges eszközzel kontroll alatt tartja az inflációt.