A cseh édességgyártók lesznek az Egyesült Királyság EU-s kilépésének egyik legnagyobb vesztesei, miután termelésük negyedét a brit piacon értékesítik - idézte a Ceská sporitelna, az ország legnagyobb bankja elemzését a Radio Praha. A Nestlé Holesovban lévő gyárában még ennél is keményebb a helyzet, ugyanis évi tízezer tonnás termelésük több mint 35 százalékát szállítják Nagy-Britanniába.

A vállalat vezetősége azzal számol, hogy a jelenlegi négyről háromra kell csökkenteniük a gyártósorok számát. A Nestlé összes gyártóbázisa ötezer tonna árut gyárt a brit piacra, ami teljes termelésének majdnem tíz százaléka. Ezt a kiesést nehéz lesz ellensúlyozni - mondta Vratislav Janda, a cég egyik vezetője.

Ha a szigetország az EU-val kötött megállapodás nélkül zuhan ki az unióból, akkor egyik napról a másikra 30 százalékkal drágulhatnak az uniós édességek Nagy-Britanniában a feltámadó importvámok miatt. Emiatt a cseh termékek elvesztenék a versenyképességüket - ismeri el Janda.

Nagy-Britannia Csehország ötödik legnagyobb exportpiaca, amelyre az ország vállalatai évente 210 milliárd korona (2545 milliárd forint) értékben visznek ki termékeket. Ez a teljes export öt százaléka. A Ceská spoeitelna elemzői szerint a brit kivitel ötödével roggyanhat meg a megállapodás nélküli brexit esetén, ami egy százalékpontot faraghat le a GDP növekedési üteméből. Főként a gépjárműipar szenvedne, amely évi 66 milliárd korona értékben exportál a szigetországba.