Az Egyesült Királyság inflációja bár sorozatban harmadik hónapja csökkent, mégis kétszámjegyű még jelenleg is az angol jegybank várakozásai ellenére. A briteknél tavaly októberben 41 éves csúcson volt az áremelkedés, 11,1 százalékkal. Decemberre 10,5 százalékra, januárra pedig 10,1 százalékra mérséklődött a fogyasztói-árindex – írja a Bloomberg.

Andrew Bailey, a Bank of England vezetője bizakodó, és arra számít, hogy még az idei évben meredeken csökkeni fog az infláció mértéke a csökkenő energiaárak és a gazdasági recesszió hatására. Decemberre 4 százalékkal számolnak, de még ez is duplája a korábbi inflációs célnak.

A jegybank aggodalmát fejezte ki a munkaerőhiány miatt, az ugyanis szerintük nagy mértékben növeli a bérigényt, és akár inflációs spirál kialakulásához is vezethet. A friss adatok szerint azonban egyelőre nem volt szükség kamatemelésre.

Az infláció csökkenésére komoly hatással lehetett:

  • a benzinárak csökkenése
  • és az árnyomás visszaesése az éttermekben és kávézókban.

Az energia, az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek nélkül számított maginfláció 6,3 százalékról 5,8 százalékra csökkent a 2023 januárjáig tartó 12 hónapban. A Bank of England által szorosan figyelt szolgáltatási szektor inflációja 6,8-ról 6 százalékra lassult. Az élelmiszerárak 16,8 százalékkal ugrottak meg, rekordmagasan tartva magukat.

Az infláció az egész fejlett világban elérte a csúcspontját, de az Egyesült Királyságban továbbra is magasabb az átlagnál. Németországban 9,2 százalék, Franciaországban 7 százalék, az Egyesült Államokban pedig 6,4 százalék.

Az Európai Unióban átlagosan 10,4 százalékos inflációt mértek az Eurostat adatai alapján decemberben. Magyarországon messze a legmagasabb az áremelkedés az EU-ban. A britek inflációs adatai pedig nem kiugróak, mértéke az uniós átlag közelében mozgott az utóbbi hónapokban.

Kép: Napi.hu