Nicosia úgy látja, hogy az észak-ciprusi vezetők "cselekedeteikkel aláássák a Ciprusi Köztársaság szuverenitását és területi egységét" - indokolta Mariosz Pelekanosz kormányszóvivő a döntést.

Mint arról az Infostart beszámolt, az intézkedés hátterében a görög és a török ciprióták között kiújult feszültségek húzódnak meg. A török ciprióta vezetés ugyanis júliusban bejelentette, hogy részben újra benépesítik Varosha elhagyatott tengerparti települést, amely északra található a sziget két részét elválasztó vonaltól.

A döntést élesen bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Európai Unió is. Az egykor görög ciprióták lakta települést ugyanis egy nemzetközi megállapodás értelmében csakis a világszervezet engedélyével lehetne megnyitni.

Az elhagyatott üdülőövezet az 1974-es török invázió óta üresen áll, szögesdrótot húztak köré, a területére senki sem léphet be. Becslések szerint mintegy 17 ezer ciprusi görög menekült el Varoshából a török csapatok előrenyomulásával párhuzamosan 1974 augusztusában.

Az ENSZ BT 1984-ben elfogadott határozata mindazok betelepítését Varoshába, akik nem a város lakosai, és indítványozza a terület ENSZ-felügyelet alá helyezését.

A nicosiai kormány adatai szerint a sziget két részre szakadása óta nagyjából százezer török ciprióta szerezte meg a Ciprusi Köztársaság útlevelét, amelynek birtokában szabadon utazhatnak az Európai Unió területén is. Ilyen úti okmánnyal rendelkezik Ersin Tatar, az Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője is.