A kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabb minél többen megkapják az oltást" - jelentette ki Kato Kacunobu kormányfőtitkár újságírók előtt.

A tokiói oltóközpontban a tervek szerint naponta 10 ezer, az oszakaiban pedig 5000, 65 éves és ennél idősebb embert oltanak be. A műveletben részt vesznek a hadsereg orvosai is. Szuga Josihide miniszterelnök kifejezte reményét, hogy e korcsoport tagjait július végére mind beoltják.

Bár többen is a tokiói nyári olimpiai játékoka újabb elhalasztását vagy lefújását akarják, a miniszterelnök ismét leszögezte: meg szeretnék tartani a július 23-án kezdődő olimpiát - írta az MTI nyomán az Infostart.hu.

A japán egészségügyi hatóságok pénteken hagyták jóvá a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagokat, ám az egészségügyi minisztérium közlése szerint az utóbbit egyelőre nem fogják használni az oltási kampányban, részletesebben nem említett "egészségügyi aggodalmak" miatt. Japánban eddig csak a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltottak, és a kormányt több bírálat érte az oltási kampány lassúsága miatt.

A több mint 125 milliós szigetországban mostanáig a lakosság csupán két százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát. A fiatalabb korosztályok beoltására várhatóan jövő márciusig várni kell.