Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítmény adatait összesítő beszerzésimenedzser-indexe (bmi) márciusban 51,3 pontra csökkent a februári 51,9 pontról. A piac javulást, 52 pontot várt.

A szolgáltatóipari bmi 52,7 pontra csökkent 52,8 pontról, a feldolgozóipari BMI viszont nagyot zuhant, 47,6 pontra, 2013 áprilisa óta a legalacsonyabbra, 71 havi mélypontra esett a februári 49,3 pontról.

A szolgáltatóipari bmi márciusi értéke megfelelt a piaci várakozásoknak, a feldolgozóiparban viszont csekély javulást, 49,5 pontot várt a piac márciusra.

A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását tükrözi.

A feldolgozóipari teljesítmény havi visszaesésének a mértéke márciusban közel hat éve a legnagyobb lett. Az új megrendelések beérkezése 2012 decembere óta a legnagyobbat csökkent, az exportmegrendelések visszaesése pedig 2012 augusztusa óta a legnagyobbnak bizonyult. A feldolgozóiparban a foglalkoztatás négy éve a legkisebb, stagnálás közeli növekedést mutatta márciusban.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva rámutatott, hogy a bmi adatok alapján az első negyedévben 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani az euróövezetben.