A cseh társadalom egyértelműen egyetért abban, hogy a klímaváltozás korában élünk, ami súlyos probléma - idézi egy friss közvélemény-kutatás legfőbb tanulságát a Radio Praha. A környezetvédelem fontosságáról szintén meg vannak győződve a csehek, ám abban már nem teljes az egyetértés, hogy mit, és milyen gyorsan kellene tenni a veszélyek elhárítása érdekében.

A korábbi felmérésekhez képest a mostani azt mutatja, hogy megerősödött a klímaprobléma elfogadottsága Csehországban - mondja Jitka Uhrová, az empirikus kutatásokkal foglalkozó STEM intézet, a vizsgálat egyik kezdeményezőjének kutatója. Az emberek egyetértenek abban, hogy erősíteni kell az alternatív energia szerepét a katasztrofális klímaváltozás megelőzésében.

A legnagyobb különbség abban van a csehek között, hogy mennyire sürgetőek a szükséges intézkedések - mondta Jan Krajhanzl, az Institute 2050 szociálpszichológusa. Ez a másik szervezet, amely a kutatást végezte.

Az emberek 50 százaléka azt akarja, hogy a környezetvédelmi lépéseket haladéktalanul tegyék meg. Emellett akkor is kitartanak, ha figyelembe veszik a gazdasági problémákat, amelyekkel jelenleg meg kell küzdeniük az európai országoknak. További 15-20 százaléka a válaszadóknak a következő évtizedben lát szükségesnek intenzív lépéseket.

A többség bizakodó

A csehek ötöde optimista, úgy véli, hogy az emberiség képes lesz egymást segítve gazdaságilag megbirkózni a klímaváltozás támasztotta kihívással. Negyedük kétkedőbb, nem teljesen biztos benne, hogy az emberek gazdaságilag meg tudják oldani a felmerülő feladatokat.

További 13 százalékuk tanácstalan és 13 százalékuk pesszimista. Azok aránya, akik ellenzik a kemény lépéseket a klímaváltozás megállítására nagyjából 20 százalék és a csehek hét százaléka magasról tesz a problémára.