Ahogy a cseh háztartások is megkapták az első olyan fűtési számláikat, amelyeken az energia inflációja miatt a korábbinál jóval magasabb összegek szerepelnek, sokan visszatérnek a szilárd tüzelőanyagok használatára - derül ki a Radio Praha cikkéből. A szén és a tűzifa mellett sajnos háztartási hulladék is kerül a kályhákba.

A sajnálatos fejleményt jelzik sok helyen a házak kéményeiből kiáramló sötét füstfelhők. A kormány ugyan támogatásokkal igyekszik a korszerű fűtési megoldások felé terelni az embereket, ám akinek nincs pénze az inkább visszafelé fordul a kályhák felé. Vannak akik gallyakat gyűjtenek az erdőkben, ami Csehországban engedélyhez kötött tevékenység.

Az erdészetek arról számolnak be, hogy hosszú várakozási listák alakultak ki a tűzifaigénylők körében. Egyesek maguk vágnak ki fákat, aminek már egy halálos áldozata is volt, mert a fakivásás sem olyan egyszerű dolog, mint egy szög.

Vizes tüzelőanyag

A nagy erőfeszítésben sokan élő fákat vesznek célba, amelyekről őket kivéve mindenki tudja, hogy az égetésük során a hő nagy részét elnyeli a bennük lévő víz elpárologtatása. Emellett a friss fa égetése olyan égéstermékkel jár, amelyek károsak az egészségre.

Még nagyobb ostobaság a háztartási hulladék, különösen a műanyagok elégetése. Ezek egyrészt alacsony hőmérsékleten égen, másrészt az előbbinél is veszélyesebb légszennyező anyagok szabadulnak fel belőlük. A háztartási hulladék emellett kormoz, ami szűkíti a kényeket, újabb veszélyt okozva.