Csehország veszi át az EU soros elnöki tisztségét 2022 júniusában, amit a cseh kormány arra akar felhasználni, hogy lazítsa a részvételét a régiós együttműködésben és erősítse országa kapcsolatait az EU más tagországaival - írja a Radio Praha. A v4-es kapcsolatrendszert 30 évvel ezelőtt kezdték építeni a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák vezetők, jóval a négy ország NATO- és EU-csatlakozása előtt.

A v4 számos esetben közös álláspontot alakított ki az EU-n belül. Ezek közé tartozott a Green Deal és a nukleáris energia felhasználása. Ugyanakkor két tagországban, Lengyelországban és Magyarországon illiberális politikai fordulatot hajtott végre konzervatív nacionalista kormányaik vezetésével. Ez aláássa az európai alapértékeket a jog uralmát és a független jogszolgáltatást.

Magyarország és Lengyelország napjainkban komoly vitát folytatnak az EU többi tagállamával, miközben Csehország és Szlovákia a többség állásponttal ért egyet - mondta Mikulás Bek, az új prágai kormány európai ügyekben illetékes minisztere egy interjúban. Csehország nem akarja felmondani a visegrádi együttműködést, de erősíteni kívánja kapcsolatait a v4-en kívül is, például Franciaországgal, amellyel sok mindenben közös állásponton lehet.