A tilalmi zónát felügyelő ukrán állami ügynökség egyik alkalmazottjam Jaroszlav Jemelianenko azt jelentette, hogy "sugárfertőzött" orosz katonákat busszal szállítanak a fehéroroszországi gomeli klinikára kezelésre. Az állítja, hogy mivel védelmi árkokat ástak a térségben, jobban kitettek voltak az orosz katonák a sugárzásnak - írja a Metro.co.uk.

Egy amerikai tisztviselő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz katonák kivonultak a csernobili létesítményből, és Fehéroroszországba vonultak. A sugárfertőzött egységekről nem tettek jelentést a titkosszolgálatok, de azt megerősítették, hogy "Csernobil az a terület, ahol elkezdték a csapatok kivonását és Belaruszba vonulnak".

A moszkvai erők a múlt havi invázió első napjaiban elfoglalták a csernobili telephelyet, és egy ideig megakadályozták, hogy az ottani létesítményeket karbantartó személyzet távozzon, illetve hogy más dolgozók leváltsák őket. A telephely személyzete korábban úgy jellemezte a megszálló csapatokat, mintha "öngyilkos" küldetésre küldték volna őket, mondván, hogy járműveik és felszereléseik nem rendelkeztek sugárzás elleni védelemmel.

A Reutersnek nyilatkozva az egyik dolgozó, aki szolgálatban volt, amikor az oroszok átvették az irányítást a terület felett, elmondta, hogy a konvoj radioaktív porfelhőt kavart fel miközben áthaladt a rendkívül mérgező "Vörös Erdőn", amely akkor kapta a nevét, amikor több tucat négyzetkilométernyi fenyőfa vörösre színeződött, miután elnyelte az 1986-os robbanásból származó sugárzást.

Csernobil körül egy hatalmas területet továbbra is tilos belépni, csak az ott dolgozók mehetnek a Vörös Erdő közelébe. A katonák állítólag itt szenvedtek erős sugárfertőzést.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.