Az elmúlt 26 évben még nem fordult elő az, mi idén májusban megtörtént: többlettel zárta a hónapot a lengyel költségvetés - tette közzé a sajtónak kiszivárogtatott információt a gazeta.pl.

A lap szakírója, Rafal Hirsch szerint ez az eredmény három oknak köszönhető. A legfontosabb a költségvetési fegyelem javulása: míg 2016-ban a gyorsan nőttek a költségvetés kiadásai, idén gyakorlatilag változatlan szinten maradtak. A májusi adatok azt mutatják, hogy a kiadások alig voltak 0,6 százalékkal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

A másik kedvező fejlemény, hogy az év eleji változtatásoknak köszönhetően nőttek az adóbevételek. Ezen belül az áfát az emelkedő fogyasztás tornássza fel. Meg kell jegyezni, hogy az állam kevesebb áfát utalt vissza idén májusban, mint tavaly ilyenkor. Emellett egyértelműen nőnek a személyi jövedelemadóból befolyó összegek is

A harmadik ok, hogy a nemzeti bank éppen júniusban fizette be a büdzsébe tavalyi nyereségét, csaknem kilencmilliárd zlotyt, ami jól jött a költségvetésnek, és ez a kedvező hatás még néhány hónapig kitarthat.

Az egész éves költségvetési deficit nem haladhatja meg az 58 milliárd zlotyt. A szakemberek ma egyetértenek abban, hogy a hiány inkább 30-40 milliárd zloty között lesz.