Július után augusztusban ismét csökkent az országos nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest Romániában - írja a Maszol. Kevesebb volt az országos nettó átlagbér augusztusban, mint júliusban, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adataiból.

Az utolsó nyári hónapban 3933 lej (342 ezer forint) volt a nettó átlagkereset, ami 42 lejes (3700 forint), 1,1 százalékos csökkenést jelent júliushoz képest. Ez már a második egymást követő hónap, amikor csökken az átlagfizetés. Júliusban 3975 lejes nettó átlagbért számoltak a statisztikusok, 0,1 százalékkal, azaz 2 lejjel kevesebbet, mint júniusban.

Az előző év augusztusához képest 12,8 százalékkal nőtt átlagban a munkavállalók jövedelme, ami elmarad az infláció mértékétől, mely éves szinten 15,32 százalék volt augusztusban. A nyár utolsó hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak nagyobbak a júliusiaknál.

Csökkenő vásárlóerő

Az INS számításai szerint idén augusztusban a vásárlóerő 97,8 százalékosa volt az egy évvel korábbinak. Ezen mutató kiszámításakor az átlagfizetést és az inflációs rátát veszik figyelembe.

A legnagyobb arányban, 15,6 százalékkal, a szénbányászatban csökkentek a bérek augusztusban. A bőriparban, a textiliparban, a készruhagyártásban, az energetikában, a gumi- és műanyag termékek gyártásában dolgozók 4-8,5 százalékkal kevesebb pénzt vittek haza augusztusban, mint egy hónappal korábban.