Lengyelországban április 10-étől, emelkednek az ingatlanokkal és a kutyákkal kapcsolatos bírságok - írta az onet.pl hírportál. Ez azt jelenti, hogy ha séta közben nincs póráz és szájkosár a kutyán - legyen az bármilyen fajta -, a bírság nagyobb lehet, mint amit egy autós a gyorshajtásért kap a nyakába, ami akár életveszélyt is jelenthet az utakon.

A kormány új rendelete értelmében a rendőrség kiszabhatja a pénzbírságot anélkül, hogy az ügyet a bíróság elé vinnék. Ennek megfelelően a „szokásos vagy javasolt óvatosság be nem tartása az állatok tartásánál” 250 zlotyba (20 ezer forint) kerülhet, de ha úgy ítélik meg, hogy ez az emberre veszélyes is lehet, akkor a büntetés akár az 500 zlotyt is elérheti.

Az új rendelet a házak tulajdonosaira is vonatkozik. Így akik például nem védik kellő mértékben kertjüket, tehát a kutya ki tud szökni az utcára, vagy a nem elég magas kerítést átugorva jut ki, azokat szintén elmeszelhetik. Sajátos körülmény, hogy a lengyel jogban nincs szó szerint leírva, hogy a kutyát pórázon, vagy szájkosárral lehet csak sétáltatni, csak annyi szerepel, hogy be kell tartani „szokásos, vagy javasolt” elővigyázatosságot. Az ezzel kapcsolatos vitás ügyekben a bíróságokra bízzák a döntést.

Az interneten megjelent kommentárok egyebek mellett azt is felvetik, hogy a közlekedési szabálysértésekért kiszabható bírságokat 20 éve nem változtatták meg. Euróra átszámolva azok a legalacsonyabbak az unióban. A maximális bírság 500 zloty lehet 1997 óta, amikor a fizetések alacsonyabbak voltak.