20 évvel ezelőtt még nem nagyon lehetett dán szőlészetről és bortermelésről beszélni, 2000-ben mindössze 10 kereskedelmi célú borászat működött az országban. Azóta viszont számuk megtízszereződött, a 100 borászat összesen 90 hektáron termel - írja a CHP Post.

Az évi 100 ezer liter bor persze még fasorban sincs például a 4,3 millió literes francia vagy 750 ezres német termelés mellett, de hamarosan átrendeződhetnek a viszonyok. Az ok a globális felmelegedés.

Dániában a szőlőtermesztés ideje április és szeptember közé esik. 1961 és 1990 között az évnek ebben az időszakában 13 fokos volt az átlaghőmérséklet, 1991 és 2020 között azonban elérte a 13,8 fokot. (Aki szerint ez nem sok, gondoljon bele abba, hogy szakértők már - az iparosodás előtti időszakhoz viszonyított - 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedést is katasztrófának tartják). Ez egy átlag, vagyis már vannak olyan dán területek, ahol bőven van olyan meleg, mint egyes ismert európai borvidékeken.

A meleg mellett a napsütéses órák száma is 15 százalékkal emelkedett.

A vörösre még várni kell

Jelenleg a dán borászatok többsége szívós fehér szőlőfajtákat termeszt, a vörössel kevesen próbálkoznak, vagy ha igen, nem sok sikerrel.

Azonban az úgynevezett rizlingövezet - amely a nyugat-németországi Trier és az északkelet-franciaországi Elzász területét foglalja magába - északabbra tolódhat és akkor a dán vörösborok is beszállhatnak a versenybe.