A határidős fűrészáru jegyzése hétfőn 410,80 dolláron (több mint 175 ezer forint) zárt ezer deszkalábanként, ami 2,36 köbméternek felel meg. A mostani árszint több mint 70 százalékkal alacsonyabb a márciusi csúcsnál, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésbe kezdett az infláció elleni küzdelem jegyében - írja a Világgazdaság.

A jegyzés az egy évvel ezelőtti, szezonálisan azonos időszaki árazásnak is csupán a kétharmada. A fűrészáru jegyzése a 2020-as karantén első napjaiban összeomlott, majd még azon a nyáron magasra szökött, mert az otthon ragadt amerikaiak tömegesen kezdtek otthonuk átalakításába.

E barkácskereslet mellett a lakáseladások megugrása is fűtötte a deszkapiacot. Az árak akkor megnégyszereződtek.

Lakáspiaci hatás

A fűrészáru idei lejtmenete azzal magyarázható, hogy a jegybank fékezni próbálja a fogyasztói árak emelkedését, és a túlfűtött lakáspiacot is célba vette. Két éven át a fűrészáruköltségek emelték a lakásárakat, ezzel szemben most a lakásépítők azt mondják: hiába lett olcsóbb a faanyag, saját haszonkulcsuk sérülése nélkül nem áll módjukban árengedményt adni a lakásvásárlóknak.

Az elmúlt évtized legmagasabb jelzáloghitel-kamatlábai annyira lefékezték a tengerentúli lakáseladásokat, hogy a fűrészáruk vevői már nem aggódnak a hiányjelenség miatt, gyakorlatilag megszűnt a spekulatív felvásárlás. Ennek ellenére nem várható a régi 200 és 400 dollár per ezer deszkaláb közötti árak visszatérése.