A január 7-én közzétett tanulmány megállapította, hogy a gyermekeknél és tizenéveseknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak cukorbetegséget egy hónappal a Covid-fertőzést követően, mint azoknál, akik nem kapták el a betegséget. A kutatók két különböző egészségügyi adatbázis, az IQVIA és a HealthVerity segítségével több ezer 18 évnél fiatalabb beteg adatait értékelték 2020. március 1. és 2021. február 26. között, összehasonlítva azokat, akiknél Covid-19-et diagnosztizáltak, azokkal, akiknek a járvány előtti, nem koronavírus okozta légúti fertőzésük volt, valamint azokkal, akiknek egyik sem volt. 

Így azt találták, hogy az IQVIA adatbázisában szereplő, az említett időszakban koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált gyerekeknél 166 százalékkal nagyobb valószínűséggel azonosítottak cukorbetegséget, mint azoknál, akiknek nem voltak covidosak. A HealthVerity adatbázisában a betegséget elkapó gyerekeknél 31 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak cukorbetegséget. 

A kutatók szerint a koronavírusban szenvedő gyerekeknél összességében 116 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség, mint azoknál, akik nem kapták el a betegséget. A nem-Covidos légúti fertőzés "nem állt összefüggésben a cukorbetegség" valószínűségével a kutatók eredményei szerint.

Mary Pat Gallagher, a NYU Langone Gyermekdiabétesz Központjának igazgatója a CBS Newsnak elmondta, hogy úgy vélik, bizonyos fertőzések hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. 

"Ha valaki éppen a cukorbetegség kialakulásának folyamatában van, egy fertőzés gyorsíthat ezen a folyamaton" - mondta Gallagher, aki szerint ez nagyon valószínű, de még nem rendelkezünk adatokkal, hogy pontosan mit jelent ez az összefüggés, mi okozhatja ezt.

A CDC tanulmánya nem tisztázza, hogy a cukorbetegséget maga a Covid-19 betegség vagy más tényezők idézik elő. A vizsgálat a biztosítási kárigények adatain alapul, és nem tartalmaz információkat a demográfiai kockázati tényezőkről, amelyek hozzájárulhattak a cukorbetegség diagnózisához, beleértve a korábbi egészségi állapotot, a testsúlyt és a környezetet.