A vírus elleni oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó tanúsítvány megkönnyíti a polgárok biztonságos utazását, és kulcsfontosságú a válság által súlyosan érintett európai turisztikai ágazat támogatásában is.

Összesen 60 olyan unión kívüli ország vette fel a kapcsolatot a brüsszeli testülettel, amely csatlakozni kívánt az uniós rendszerhez. Ezek egy része már csatlakozott, 28 országgal pedig technikai szintű egyeztetés folyik.

Az Európai Parlament Eurobarométer-felmérése szerint az uniós polgárok mintegy kétharmada egyetértett abban, hogy az igazolvány a járvány alatt a legbiztonságosabb módon tette lehetővé az Európán belüli szabad utazást.

Húsz uniós tagállam használja - kiegészítő nemzeti jogalapra való hivatkozással - a tanúsítványt belföldi célokra is, például tömeges rendezvényekre, éttermekbe, mozikba vagy múzeumokba való belépésre.

Az Európai Bizottság 2022. március 31-ig felülvizsgálja az igazolványról szóló rendelet alkalmazását, és a járvány alakulásától függően jogalkotási javaslatot terjeszthet elő az alkalmazási időszak meghosszabbítására.