A felmérést minden hatalomváltáskor elvégzik 10 jellemző alapján. Ilyenek a meggyőzés képessége, a válságkezelés, a gazdaság irányítása, a morális tekintély, a nemzetközi kapcsolatok, az igazgatási készségek, kapcsolat a kongresszussal, a programalkotás, az egyenlőségre való törekvés, mindezt természetesen a kor kontextusában vizsgálva - írja a SkyNews.

Minden történész egytől tízig pontozza ezeket a jellemzőket az elnökök tekintetében és ezek átlagából alakul ki a sorrend.

Trump előnyei közé sorolták a meggyőzés és a gazdaság irányításának képességét, de az államigazgatási készségeit nagyon rosszra értékelték, ahogy tekintélye sincs túl sok a történészek szerint. Trump a 41-ik helyet szerezte meg a 45-ből (Biden az USA 46-ik elnöke, de Grover Cleveland 4 év kihagyással kétszer is betöltötte a tisztséget).

Barack Obama a 10. helyen áll, míg a polgárháborút megnyerő és a rabszolgaságot eltörlő Abraham Lincoln az elsőn. Őt követi George Washington, Franklin D. Roosevelt, Theodore Roosevelt és Dwight Eisenhower.

George W. Bush-é a 29. hely, Bill Clintont pedig a 19. helyre tették a történészek.