A javaslat „elfogadhatatlan” és „tönkretenné a magyar gazdaságot” - mondta.

A szankciókat szerdán vitatják meg az uniós országok, elfogadásukhoz a 27 uniós ország egyhangú támogatására lesz szükség, így Magyarország döntésétől is nagyban függ az uniós javaslat - idézi a cikket a Telex.

„A javaslat Brüsszelből érkezik (…) vagyis az Európai Unió bürokratikus központjából, nem a tagországokból. Pontosan tudják, hogy a javaslat ellenkezik a magyar érdekekkel és a helyben megvalósítható lehetőségekkel.” - tette hozzá Kovács Zoltán.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, a jelenlegi formájában „felelősen nem támogatható” az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Az EU azt tervezi, hogy teljesen leépíti az orosz nyersolaj-behozatalt a következő hat hónapban, a finomított üzemanyagokat pedig az év végéig betiltja a szankciók hatodik körének részeként, hogy növelje a nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjén az ukrajnai háború miatt. Ez teljes importtilalmat jelent majd minden orosz olajra, tengeri és csővezetékes, nyers és finomított olajra egyaránt.

Magyarország és Szlovákia mentességet kap: mivel nagymértékben függenek az orosz energiától, és ellenezték az olajimport hirtelen leállítását, hosszabb - 2023 végéig tartó - időkeretet kapnak a szankciók végrehajtására.