Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsa mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,5 százalékos szintjét.

A kormányzótanács arra számít, hogy az ECB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

A közlemény szerint a kormányzótanács folytatja az eszközvásárlási programjában (APP) havi 20 milliárd eurós ütemben folyó nettó vásárlásokat. Várakozása szerint ezek addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A kormányzótanács emellett úgy határozott, hogy elindítja az EKB monetáris politikai stratégiájának a felülvizsgálatát. A felülvizsgálat hatókörére és ütemezésére vonatkozó további részleteket a mai napon 15 óra 30 perckor kiadott sajtóközleményben teszünk közzé.

Az ECB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.