Az idén már valószínűleg nem, de jövőre öt százalékkal emelnék a szerbiai autópályadíjat – idézte Zoran Drobnjak, a Szerbia Utai Közvállalat megbízott igazgatója bejelentését a vajdasági Szabad Magyar Szó. Drobnjak hozzátette, idén  januárban mindössze egy százalékkal növelték az útdíjat, de 2022-ben már ötszázalékos emelés jóváhagyását kéri a szerb kormánytól.

– A Belgrád és Nis közötti, mintegy 220 kilométeres szakaszon ezer dinárba (háromezer forint), vagyis nyolc euróba kerül az útdíj, míg egy ugyanekkora szakasznak az ára a szomszédos Horvátországban húsz euróra rúg – mondta Drobnjak, aki szerint a polgárok által fizetett útdíj összegét az autópályák és a helyi utak felújítására fordítják.

A megbízott igazgató arról is beszélt, hogy van olyan augusztusi hétvége, amikor közel 780 ezer jármű halad végéig a szerbiai utakon. Ebben az időszakban több mint 390 millió dinár bevételre tettek szert, ez azonban csak részben fedezi a koronavírus-járvány okozta vesztességet. Szerbiában jelenleg ezer kilométernyi szakaszon zajlik útépítés.