Az észak-amerikai könnyűolaj ára tegnap egy centre megközelítette a 98 dollár/hordós magasságot, miután az eszkalálódó egyiptomi politikai felfordulás hatására 1,43 dollárral nőtt a jegyzés a múlt hét végéhez képest. Ma délelőtt ennél csupán három centtel volt alacsonyabban a WTI ára. A londoni Brent jegyzése 12 centtel, hordónként 103,12 dollárra ment fel, a benzin nagykereskedelmi ára 1,1 centtel, 2,745 dollár/gallonra emelkedett. Egyiptom ugyan nem olajtermelő ország, de az ellenőrzése alatt álló Szuezi-csatorna a Közel-Keletről a világ minden tájára induló induló olajszállítmányok főútvonala - hangsúlyozzák elemzők.

A kereskedők attól tartanak, hogy a szíriai polgárháború és az egyiptomi politikai rendszer széthullása befolyással lehet az olaj kereskedelmére és a kitermelésre is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Egyiptomban Mohammed Murszi államfő visszautasította a hadsereg ultimátumát, amely szerint szerda estére egyezségre kellett volna jutnia az ellenzékkel, amely több millió embert megmozgató kormányellenes tüntetéseket szervezett vasárnap, majd további megmozdulásokat kezdeményezett hétfőn.

Már lőnek

A Murszit támogató Muszlim Testvériség felszólította híveit, hogy szintén vonuljanak az utcákra elnökük védelmében. A szervezet még nem mutatta meg erejét, szakértők azonban figyelmeztetnek arra, hogy soraikban megtalálhatók fegyveres vallási csoportok is. A Testvériség egyik vezető személyisége, Muhammad al-Biltaji kijelentette, hogy ha a hadsereg puccsot akarna végrehajtani, azt csak a szervezet tagjainak holttestén keresztül teheti meg.

Jelentések szerint Szuezben már tűzpárbaj is kitört az egymással szemben álló politikai frakciók között. A kormány ellen fellépő Tamarod (Lázadás) nevű mozgalom tagjai ugyan az utcára vonulva zászlólengetéssel üdvözölték a hadsereg esetleges beavatkozását, mivel az Murszi elnökségének végét jelentené, a katonaság Facebook-oldalán jelezte, hogy nem készül puccsra.