A prágai műszaki egyetemen tevékenykedő Multi-robot Systems (MRS) kutatócsoport az Egyesült Arab Emírségekben a sivatagban teszteli azokat a drónjait, amelyek egy méhrajhoz hasonlóan együttműködve képesek különböző feladatok ellátására - tudósított a Radio Praha. A program fő célja, olyan technológiát kifejleszteni, ami az eddigieknél hatékonyabban segíthet a kutatási és mentőakciókban.

Két tesztet végeznek a kutatók - derült ki az MRS csoport vezetője, Martin Saska beszámolójából. Az egyikben azt vizsgálják, hogyan tudnak a robotok teljesen autonóm módon, a GPS-t is mellőzve, teljesen saját érzékelőikre támaszkodva együttműködni egymással, miközben a sivatag felett repülnek. Ehhez olyan technológiát alkalmaznak, ami hálózati kapcsolatba köti a drónokat. A feladatuk bizonyos dolgok felkutatása a felszínen.

A másik kutatási iránya a drónok miniatürizálása, mert így esetleges lezuhanásuk vagy béna repülésük nem okozhat kárt az emberekben. Az apró eszközök arra is képesek lesznek, hogy egy épületen belül repülve vizsgálják át annak helyiségeit, akár emberek után kutatva, akár például egy tüzet felderítve. A kutatók célja, hogy a drónok súlya ne haladja meg a 20 dekát, ami egy madárénak felel meg. Az ilyen eszközök könnyebben kaphatnak hatósági engedélyt az autonóm repülésre.