A zöldhidrogén technológia az előállítástól a végfelhasználói kör kiszélesítéséig számos kérdés megválaszolása előtt áll, de a jelek szerint az már sehol a fejlett világban nem kérdés, hogy ez lesz a megújuló energiatermelés és a klímatudatosabb emberi tevékenység egyik ékköve. Az európai uniós stratégia ezügyben arról szól, hogyan lehet és kell ezt a kérdéskört gazdaságilag is ésszerű keretek között tartani úgy, hogy 40 GW össztermelői kapacitást kellene megépíteni 2030-ra.

Az EU úgy számol - és benne leginkább a németek, de bejelentkeztek erre már a dánok, a portugálok, legutóbb az ukránok, szlovákok csehek, de még a horvátok is - , hogy a világ vezető zöldhidrogén iparát építheti meg. A 40 GW azonban meglehetősen ambíciózus vállalás, ha hozzátesszük, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség adait is figyelembe véve a Bloomberg úgy számot, hogy az évtized végéig átlagosan csupán évi 3,1 GW elektrolizáló kapacitás megépítése valószínűsíthető.

Mindezekhez képest jelent óriási meglepetést, hogy a Kínában íródó hidrogén stratgégia azzal számol, hogy 2030-ig 100 GW zöldhidrogénes vízbontó kapacitást kell az országnak megépítenie. A ReChange News írt erről , kínai hidrogénipari forrásokra hivatkozva. A szakportál szerint a100 GW az “hihetetlenül ambíciózus feladatnak tűnik”, de valószínűtlen, hogy a China Hydrogen Alliance (CHA) a saját feje után, mindenféle központi egyeztetés nélkül közreadhatna egy olyan dokumentumot, amely sürgeti a kínai kormányt ekkora termelőkapacitás kiépítésére. A CHA által kiadott - angolul a Renewable Hydrogen 100 Initiative címmel - publikált dokumentuma mindenesetre hat megteendő lépés szükségességét közölte.

Ezek alapján Kínában támogatni kell, hogy:

  • az évtized végére 100 GW elektrolizátor-kapacitást telepítsenek a gazdaságba - valamint az ezek ellátásához szükséges gigawatt-méretű megújulóenergiás projekteket is egy új energiarendszer részeként.
  • az ipar közösen végezzen kutatási projekteket annak érdekében, hogy elősegítse a zöldhidrogén költségcsökkentését .
  • létrejöhessen az egységes, megújulóenergiás hidrogénpiac, amely a szükséges szabványokat és tanúsítványokat felhasználva és betartva kezdhetné meg a forgalmazást
  • a zöldhidrogén ökoszisztéma támogatási rendszerének kifejlesztését, amely magában foglalja a termelését, a szállítását és forgalmazást is.
  • az ipar biztonságos fejlődése érdekében a kockázatértékelés növelését
  • a nemzetközi együttműködést - beleértve ebbe a nemzetközi szabványok létrehozását, de a globális beruházási és kereskedelmi tevékenység szűk keresztmetszeteinek feloldását is.