Ausztráliában legalább egy évtizede tervezgetik, hogy a világon elsőként betiltják a dohányzást. Persze ennek az volt a feltétele, hogy ha az e-cigarettáról bebizonyosodik, hogy kiváltja a hagyományos dohánytermékeket, valamint biztonságosabbnak, kevésbé kártékonynak bizonyul.  

Nos ez úgy tűnik nagyon nem jött be.

Az ausztrál kormány úgy igyekezett elvenni a lakosság kedvét a dohányzástól, hogy egekbe emelte a cigaretta adóját. Ma már ott tartanak, hogy

a dobozonkénti, átszámítva 9000 forintos árral Ausztrália rekorder lett.

Az e-liqudekről és Elf barokról pedig kiderült, hogy kiváltja a dohányzást, olyannyira, hogy hihetetlenül népszerűek is lettek és a mi a legnagyobb gond, a fiatalok, sőt gyerekek körében. 

Drasztikus lépésre szánta el mosta magát az állam: egyszerűen betiltják ezeket a termékeket. 

Széles körben a cigarettázás alternatívájaként és a dohányzásról való leszokást segítő termékként tekintenek rá, ehelyett azonban világszerte a tizenévesek és a kisgyermekek függőséget okozó szokásává vált – mondta Mark Butler ausztrál egészségügyi miniszter a CNN-nek.

Butler szerint a gyártók gyakorlatilag becsaptak mindenkit, ugyanis egyáltalán nem segített a dohányzóknak leszokni a káros szenvedélyükről.

Ez az ausztrál történelem legnagyobb kiskapuja

A most bejelentett változtatások előtt Ausztráliában a nikotinos hevítőrudak árusításának egyetlen legális módja az volt, ha az orvos receptre felírta – ettől függetlenül a termékeket így is széles körben árulták az országban.

Az új szabályozás bejelentésekor Butler elmondta, hogy a vény nélkül kapható hevítőket tilos lesz importálni, emellett gyógyszer-jellegű csomagolást kell majd viselniük, amelynek célja, hogy kizárólag a dohányosok leszokását segítő termékként lehessen értékesíteni.

Az élénk színű, vicces ízű csomagokat, amelyek a fiatalabb felhasználókat csábították, korlátozni fogják, és minden egyszer használatos és eldobható e-cigarettát betiltanak, mondta Butler.

Nincs több rágógumi ízű. Nincs több rózsaszín egyszarvú. Nincs több hevítő, amelyet szándékosan szövegkiemelő filctollnak álcáznak, hogy a gyerekek elrejthessék a tolltartójukba

– tette hozzá az egészségügyi miniszter.

tilalommal párhuzamosan az ausztrál kormány a következő három évben, szeptember 1-jével kezdődően, évente 5 százalékkal emeli a dohányadót. Jelenleg egy doboz, 20 szálas cigaretta nagyjából 35 ausztrál dollárba kerül, ami jóval több, mint bárhol a világon. 

 

Megszólalt az OGYÉI: ha Elf Bart szív, ezt tudnia kell

Elkészült az gyógyszerhatóság vizsgálata a fiatalok körében népszerű manórúdról. Az OGYÉI 25 féle vizsgálata alapján kiderült sokkal több nikotint tartalmaz az Elf Bár, mint amennyit a hazai jogszabályok engednek, már nikotinmérgezés miatt többen kórházba is kerültek. Bővebben>>>