A 85 százalék kakaótartalmú étcsoki egészséges felnőtteknél javítja a kedvet - talán a bélbaktériumok révén

Új, randomizált, kontrollált tanulmány jelent meg a The Journal of Nutritional Biochemistry című szaklapban.

A kutatók  85 százalékos és 70 százalékos kakaótartalmú étcsokit teszteltek 20-30 éves fiatal, egészséges önkénteseken. Három héten át az első csoportba tartozó 18 felnőtt napi 30 g 85 százalékos, a második  csoport 16 tagja 30 gramm 70 százalékos étcsokit kapott, a harmadik csoportba tartozó 14 fő nem kapott csokoládét - idézi a kutatást közösségi oldalon vezetett csoportjában Dobson Szabolcs, szakgyógyszerész.

A hangulat változását egy PANAS nevű skála segítségével mérték és csak a 85 százalékos étcsokit fogyasztóknál mértek javulást. Ezzel összefüggésben székletmintákból vizsgálták a bélflórát.

A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik 85 százalékos étcsokit ettek, a Blautia obeum baktérium mennyisége jelentősen emelkedett, míg a Faecalibacterium prausnitzii mennyisége csökkent. A 85 százalékos étcsoki tehát prebiotikus hatású.

Az étcsokiban lévő polifenol vegyületek hangulatjavító hatását korábbi vizsgálatok is megállapították. Emellett kutatási adatok vannak egy agy-bél tengely létezéséről, arról, hogy a bél baktériumflórája nagy befolyást gyakorolhat a központi idegrendszerre, egyebek között a hangulatra is - írja Dobson Szabolcs.

A vizsgálatról további részleteket itt olvashat.